Lex Maria: Läkare missade hjärtinfarkt – patient fick akut hjärtstopp elva månader senare

Charlotte Joborn, chefsläkare inom primärvårdsförvaltningen, har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en missad hjärtinfarktdiagnos.
Publicerad 28 september 2021
Foto: Linus Gunnarsson

En man i 75-årsåldern sökte vård för trötthet och viktnedgång, samt ett tryck för bröstet som förekommit tre veckor tidigare. Den behandlande läkaren missade att EKG-undersökningen visade en genomgången hjärtinfarkt. Troligtvis skedde misstaget på grund av en felaktig jämförelse med samma EKG i databasen, samt på grund av misstolkning av mannens sjukhistorik.

Mannen drabbades av akut hjärtstopp elva månader senare, men överlevde tack vare hjärt- och lungräddning och defibrillering av personer i närheten. Nu har mannen fått en pacemaker och utredning av hjärtsjukdomen pågår.

Händelsen hade sannolikt kunnat undvikas om man redan vid första besöket remitterat mannen för utredning. Nu har Charlotte Joborn, chefsläkare inom primärvårdsförvaltningen, gjort en anmälan enligt lex Maria efter den missade hjärtinfarktdiagnosen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.