Annons

Lex Maria: Man med livshotande diabetes fick vänta två timmar på akuten

Chefläkare Charlotte Joborn vid primärvårdsförvaltningen har upprättat en anmälan enligt lex Maria.
Publicerad 16 januari 2023
Region Kalmar län flagga.Foto: Linus Gunnarsson

Anmälan gäller en 24-årig man som sökte vård vid en av länets hälsocentraler för nedsatt allmäntillstånd, kräkningar och trötthet. Patienten ska ha remitterats utan provtagning direkt till akutmottagning.

Då han skjutsades till akutmottagningen med privat bil ska personalen initialt inte uppfattat det allvarliga tillståndet utan mannen fick vänta i två timmar i väntrum innan han blev omhändertagen.

Annons

”Handläggningen var bristande och patienten löpte risk för allvarlig vårdskada i form av fördröjd diagnostik och behandling av livshotande diabetes”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Vidare skriver regionen att utredningen påvisat brister i överlämningen mellan vårdenheterna. Det ska nu ha utformats rutiner för att säkerställa informationsöverföringen om allmänpåverkade patienter som behöver omedelbar vård.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons