Annons

Lex Sarah-rapport efter att demensavdelning lämnats utan personal nattetid

Omsorgen gör en Lex Sarah-rapport till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), efter en händelse i mars i år.
Publicerad 10 juni 2022
Foto: Linus Gunnarsson

En demensavdelning på ett vård- och omsorgsboende i Kalmar kommun lämnades vid olika tillfällen utan personal nattetid. Anledningen var att personalen stöttade upp på en annan avdelning på samma vård- och omsorgsboende. Detta medförde att omsorgstagare blev oroliga och letade efter personalen, vilket resulterade i att fler omsorgstagare på avdelningen vaknade, och också blev oroliga.

Med anledning av de inträffade incidenterna gjorde omsorgsförvaltningen bedömningen att en Lex Sarah-utredning skulle genomföras, vilken nu har skickats in till IVO.

Av utredningen framkommer att verksamheten har genomfört flera åtgärder för att undvika kortvarig personalbrist vid stöttning på andra avdelningar. När extra personalen togs bort ökade oroligheterna under natten och efter detta har en utökning av bemanningen gjorts nattetid igen. Det ska också ha satts in extra personal i samband med att en ny omsorgstagare flyttade in i verksamheten.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons