Lindsdalstrio startar egen tidning

KalmarPosten har fått en konkurrent. Tidningen Lindsdalsnytt kommer ut på fredagar och däremellan släpper de intervjuer och reportage på sin webb och Youtube.
LINDSDAL • Publicerad 21 maj 2020 • Uppdaterad 19 april 2021
Alicia Blomqvist, Saga Juliusson och Theodor Lundin i klass 4d på Lindsdalsskolan, driver en egen tidning på fritiden.
Alicia Blomqvist, Saga Juliusson och Theodor Lundin i klass 4d på Lindsdalsskolan, driver en egen tidning på fritiden.Foto: Sara Jonasson

Hittills har nio nummer kommit ut och i redaktionen arbetar Saga Juliusson, Alicia Blomqvist och Theodor Lundin som alla driver tidningen på sin fritid.

– Vårt första nummer kom ut den 13 mars och sen har vi kommit ut varje fredag som inte varit röd dag eller lov, berättar trion som står bakom Lindsdalsnytt.

Idén till att starta en tidning kom från Alicia Björkvist efter att ha sett Rapport på tv.

– Jag blev sugen på att göra en egen tidning och frågade om Saga ville hjälpa mig. Sen hjälpte Theodor oss med bilder och det blev fler bilder.

– Nu är jag webbansvarig och bildredaktör, berättar Theodor Lundin och visar några av tidningens intervjuer som nu finns på Youtube.

Att göra allra första intervjun var lite nervöst och svårt, men nu har de tre hunnit skaffa sig lite mer rutin.

– Vår första intervju med idrottsläraren gick inte så bra, för vi hade glömt att förbereda frågor, skrattar Saga.

– Men den bästa intervjun har vi gjort med vår rektor Malin, hon utvecklade sina svar bra, fyller Alicia i.

Theodor, Alicia och Saga visar senaste nytt från Lindsdalsnytt för sina klasskompisar i 4d på Lindsdalsskolan.
Theodor, Alicia och Saga visar senaste nytt från Lindsdalsnytt för sina klasskompisar i 4d på Lindsdalsskolan.Foto: Sara Jonasson

I senaste numret av Lindsdalsnytt har redaktionen också lyckats få en mailintervju med komikern och programledaren Babben Larsson som berättar om sitt arbete med tv-programmet Bäst i test.

– Jag mailade och fick svar knappt två timmar senare, ett jättelångt svar, hon måste ha börjat skriva direkt hon fick frågorna, berättar Theodor imponerat.

Arbetar med tidningen gör eleverna på sin fritid eller raster. Men under en lektion i svenska får de varje vecka berätta om någon av sina nyheter.

Vad är svårast med att göra tidning?

– Att hinna. Särskilt när vi har mycket läxor också. Vi trycker tidningen på torsdagkvällar och vi får hjälp med layouten av min pappa Stefan, allt annat gör vi själva, berättar Saga Juliusson.

Och även om det var svårt att hitta på frågor till den allra första intervjun så har de nu hittat en bra rutin även för det.

– Vi försöker att inte fråga någon av de vi intervjuar om hur de påverkas av corona. Däremot försöker vi ställa frågor som passar till den personens arbete och så vill vi veta vad personen gör när han eller hon inte är på jobbet, berättar trion.

Här kan du se Lindsdalsnytt på Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCqXuYJu1D7Nl18UIy6JlMlQ

Lindsdalsnytt intervjuar rektor Malin Öhlin:

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.