Annons
Veckans profil

Linnea är guiden som bestiger berg och letar efter nya äventyr

Först gick hon på Grimslöv folkhögskola och tanken var att studera turism och äventyr. Men hon upptäckte av en slump ett annat program : "Berg och forsguide". Idag har hon med sig en mängd olika guidecertifikat och är på väg med en expedition till Kebnekaise.
Möt veckans profil – Linnea Svensson!
Publicerad 8 april 2023
Linnea Svensson.Foto: Mehdi Barakat

Linnea Svensson

Ålder: 28

Bor i : Kalmar

Kommer från: Nybro

Familj: Sambo och katten Linus

Yrke: Jobbar på Gårdby kafé & gårdshandel och som äventyrsguide

En film jag gillar: Captain Fantastic

En bok jag gillar: Alkemisten

En favorit låt eller artist: Sean Angus Watson

Detta visste du inte om Linnea: En del av utbildningen till berg- och forsguide krävde att hon reste till Nepal där man fick lära sig precis allt om att guida människor genom berg och floder. Inte så enkelt, berättar Linnea. Hon är nämligen höjdrädd.

God morgon Linnea. Hur ser din morgonrutin ut?

– God morgon! Jag är inget stort fan av tidigt frukost utan hoppar den och utövar någon form av aktivitet istället såsom träning, yoga eller promenad. Jag är en morgonmänniska och som mest effektiv vid den tiden. Frukost blir senare på jobbet.

Annons

Idag är du certifierad guide. Vad är det som lockade dig till yrket?

– När jag läste turism och äventyr på Grimslöv folkhögskola fann jag friluftslivet kravlöst och något som ger mig energi, gärna fysisk ansträngning, lust och inspiration. Men det fungerar också som en källa för återhämtning, eftertanke & reflektion. Jag utvecklas hela tiden inom det yrket och att glädjas med andra när jag guidar är en fantastisk kombination.

Vad är den största utmaningen med ditt jobb?

– Att alltid försöka vara sitt bästa jag och finnas till för andra även när min energinivå inte är på topp.

Vilka råd skulle du ge till någon som vill utbilda sig till berg-och flodguide?

– Våga! Jag mötte många utmaningar och framförallt rädslor. Tack vare att jag tog mig an dessa ändå har jag vuxit i mig själv och tror på mig inför nya utmaningar jag ställs inför.

Vad har du lärt dig om dig själv under de senaste åren?

– Att gå min egen väg och faktiskt göra det jag vill. Idag tvivlar vi så mycket på oss själva och försöker följa andras spår trots att vi har egna drömmar och mål. De som tror på dig och stöttar dig kommer finnas där oavsett vad du tar dig an. Det finns ingen som kommer tacka dig mer än dig själv i slutändan. Följ ditt hjärta.

Vilka skillnader ser du mellan Sverige och Nepal?

– Nepaleser värnar otroligt mycket om sin kultur och natur, vilket jag tror gör dem väldigt ödmjuka och omtänksamma gentemot sina medmänniskor. Jag har fortfarande kontakt med många av guiderna och de sherpas vi hade med oss vilket är jätteroligt.

Annons

Framtida projekt eller drömmar?

– En europaresa med min och sambons van. I framtiden vill jag vara självförsörjande genom Permakultur.

Vilka tre kända människor skulle du vilja bjuda på middag?

– Ted Gärdestad, Kalle Zackari Wahlström och Astrid Lindgren.

Vad skulle du bjuda på?

– Då skulle jag ta med dem ut och grilla över öppen eld, våfflor i ett våffeljärn hade nog varit en hit. Med grädde och sylt. Allt smakar så mycket bättre ute.

Berätta lite om ditt läskigaste ögonblick som guide.

– Jag har haft turen att inte vara med om så mycket ännu. Men ett år när vi var på sydtoppen hade vi tjock dimma och i och med att den är en toppglaciär så är det ofta väldigt halt på vägen upp. Man kan också bara gå samma väg upp som ner, då det är 300 meter stup på vardera sida. Det året såg jag en kvinna (som inte var med i min grupp) börja gå rakt ner för toppen åt fel håll, mot stupet, och jag och min kollega hann precis skrika så hon hörde oss och stannade. Det hade kunnat gå riktigt illa om hon hade fortsatt.

Du berättade att du höjdrädd. Hur möter du rädslan under dina expeditioner?

– Det stämmer. Under min utbildning till berg- och forsguide i Nepal fick vi träna på hög höjd med klätterutrustning. Då lärde jag känna den utrustning jag hade och att jag kunde lita på den, men mest av allt lärde jag känna mig själv och hur jag hanterar mina känslor i de situationerna. När vi till exempel guidar via Ferratan upp på sydtoppen känner jag mig trygg på grund av den utrustning jag har och hur vi hanterar säkerheten för de andra, men jag är fortfarande höjdrädd. Haha.

Annons

Vem ser du upp till?

– Helt klart min pappa. Han är den mest godhjärtade personen som finns och ställer alltid upp för mig och alla i hans närhet. Han en problemlösare utan dess like.

Vad gör du för att koppla av?

– Då gör jag gärna något kreativt, läser, virkar eller skriver. Jag går också ut i naturen tillsammans med sambon.

Vilka länder står på din bucket-list?

– Där står nog egentligen alla länder med, haha. Men definitivt blir det tillbaka till Nepal. Marocko är också en dröm, även Sydamerika och dem länderna.

Mehdi Barakat
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons