GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Linnéuniversitetet startar optikerutbildning i Göteborg

Nu är det klart att Linnéuniversitetet startar optikerutbildning i Göteborgsområdet, med första antagning nästa höst.
Publicerad 5 augusti 2022 • Uppdaterad 5 augusti 2022
Optikerprogrammets lokaler i Kalmar/Studenten Shadi Esber läser till optiker vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Här är han med en kund.
Optikerprogrammets lokaler i Kalmar/Studenten Shadi Esber läser till optiker vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Här är han med en kund.Foto: Agnes Aronsson

Det råder just nu brist på optiker i Sverige. Branschen har länge efterfrågat fler utbildningsplatser och i Sverige är det bara Linnéuniversitetet och Karolinska institutet som har examensrätt för optikerutbildning. Nu startas en ny optikerutbildning av Linnéuniversitetet och den förläggs till Västkusten.

– Bristen på optiker har länge varit stor och värst har det har det varit i Göteborg och i Norrland. Vi har fått frågan från branschen flera gånger tidigare, men då har vi inte riktigt varit redo för att ta oss an distansundervisningen. Nu har vi ett upplägg som verkligen kommer att fungera, säger Pauline Johansson, prefekt på institutionen för medicin och optometri, i ett pressmeddelande.

Planen är att studenterna i Göteborg ska läsa kurserna tillsammans med studenterna i Kalmar. Den teoretiska utbildningen sker till största del på distans, men all klinisk undervisning kommer att ske vid respektive studieort.

– Vi har haft ett nära samarbete med Optikbranschen under de senaste två åren kring detta och vi har stor erfarenhet från decentraliserad utbildning från våra vårdutbildningar. Planen är att vi ska erbjuda ett 30-tal utbildningsplatser med första antagning till hösten 2023, säger Ian Nicholls, dekan vid Linnéuniversitetets fakultet för hälso- och livsvetenskap i ett pressmeddelande.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.