GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Linnéuniversitetet tar krafttag mot brinnande sopor

Antalet bränder på svenska avfallshanteringsanläggningar har de senaste åren ökat kraftigt. Flera av bränderna resulterade i total förstörelse av hela anläggningar med ekonomisk förlust och stor negativ miljöpåverkan. Nu vill Linnéuniversitetet skapa ett nationellt nätverk för att förhindra att bränderna inträffar.
Publicerad 11 oktober 2021

Antalet bränder på svenska avfallshanteringsanläggningar har de senaste åren ökat kraftigt. Nu vill forskare på Linnéuniversitetet skapa ett nationellt nätverk för att förhindra att de sker. Tillsammans med bland annat räddningstjänst, försäkringsbolag och avfallsbranschen vill Linnéuniversitetet få ett grepp om vad utvecklingen med bränderna beror på och hur ett förebyggande arbete ska se ut.

Asim Ibrahim är biträdande lektor vid institutionen för biologi och miljö. Han har med hjälp av data från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kartlagt samtliga avfallsbränder i Sverige mellan 2012 till 2018 och enligt hans studie var det i nästan hälften av fallen omöjligt att fastställa vad som orsakat bränderna. Antalet bränder har ökat kraftigt, både i frekvens och intensitet. I 21 procent av fallen anges självantändning som brandorsak och hela 16 procent rubriceras som anlagda mordbränder.

– Vi måste adressera problematiken, annars riskerar vi att hamna i ett läge där vi skapat en egen pandemi, fast med avfallsbränder. Ju längre tiden går, desto svårare blir den att stoppa, säger William Hogland, professor i miljö- och ekoteknik vid Linnéuniversitetet i ett pressutskick.

William Hogland, seniorprofessor och Asim Ibrahim, biträdande lektor.
William Hogland, seniorprofessor och Asim Ibrahim, biträdande lektor.

Flera av avfallsbränderna som ingår i studien resulterade i total förstörelse av hela anläggningar. Utöver en mycket negativ ekonomisk påverkan, orsakar avfallsbränder även en stor miljöpåverkan. Dessutom stör den här typen av incidenter avfallsflödena och materialåtervinningen.

Med tanke på miljökonsekvenserna har bränderna blivit en prioriterad forskningsfråga. Forskningsarbetet som The Environmental Science and Engineering Group (ESEG) bedriver vid Linnéuniversitetet, sträcker sig över nästan tre decennier och har hittills producerat tre doktorer på området.

4 bilder
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.