Lisa Labbé Sandelin: ”Fler pandemier kommer garanterat”
Namn: Lisa Labbé Sandelin
Ålder: 43
Familj: Man och tre barn mellan tre och elva år
Bor: Kalmar
Kommer från: Jag är uppvuxen i Tyskland och på Österlen i Skåne. Min man flyttade till Kalmar för jobbets skull, och jag flyttade efter 2004 för att göra min AT. Vi trodde nog att vi skulle tillbaka till Skåne, men vi blev kvar.
Aktuell som: Smittskyddsläkare i Kalmar län. Jag blev biträdande smittskyddsläkare 2015 och ordinarie från 1 januari 2016. Tidigare hade man det här jobbet i slutet av karriären, men det har skett ett generationsskifte och nu är det också fler kvinnor. Jag är den yngsta ordinarie smittskyddsläkaren i landet.
Beskriv dig själv med tre ord: Effektiv, strukturerad och energisk
Godmorgon, när klev du upp i dag?
– Klockan 6.
Hur startar du helst dagen?
– Med ett kort träningspass.
Om jag hade sagt till dig för ett år sedan att vi skulle drabbas av en pandemi 2020, hade du trott på det då?
– Ja. I min värld, i smittskydds- och infektionsläkarkretsar finns det alltid ett scenario med pandemi. Det här är inget konstigt. Som infektionsläkare vet man att nya pandemier kommer förr eller senare, men det gick så himla fort tills hela världen var förändrad. Jag hade en föreläsning förra året på våra läkardagar med ett scenario som var kusligt likt det vi upplever nu. Varje år har vi föreläsningsbattle med ett tema och den här gången var temat apokalypsen. Jag beskrev ett utbrott av SARS, föregångaren till Covid-19, och gjorde en skildring som om det vore ett utbrott i Kalmar. Jag beskrev bland annat hur det blev fullt på sjukhusen, om den stora oron, om att inte gå till jobbet - så som det blev inte långt senare.
Hur tycker du att Sveriges strategi har fungerat?
– Vi behöver titta på varje del av den svenska strategin för sig för att säga vad som är bra och dåligt. Jag tycker det är alldeles för tidigt att dra slutsatser. Många saker är bra, men en sak man inte klarade av bra under våren var att skydda de äldre. Jag hoppas att vi har lärt oss av det och inte hamnar där igen.
Tror du att det kan dyka upp något nytt virus som sprider sig på samma sätt, samtidigt som covid-19 fortfarande finns kvar?
– Fler pandemier kommer garanterat, men jag hoppas att det hinner gå såpass lång tid, några år framåt, att vi hinner utvärdera, resonera och använda oss av det vi har lärt oss nu.
Hur gör du för att varva ner?
– Jag har aldrig varit särskilt bra på att varva ner eller på att göra ingenting. Det är helt klart något jag måste bli bättre på, inte minst efter våren som varit. Jag pysslar gärna i trädgården och det ger viss avkoppling.
Hur tacklar du en motgång?
– Jag ältar inte, utan jobbar vidare och försöker komma runt problemet.
Vad gör du en ledig dag?
– Helst tillbringar jag den med familjen i naturen. Kikare, flora och matsäck följer med.
Vad är fredagsmys för dig?
– Fredagsmys är en viktig ritual i vår familj. Vi ser en film tillsammans som barnen turas om att välja och vi äter chips eller något annat gott.
Vad har du för bakgrund som har gjort att du blev smittskyddsläkare?
–Jag har alltid fascinerats av utbrott, att hitta smittor, förebyggande arbete och detektivarbete. Jag pluggade biologi på universitetet i Lund eftersom jag har ett stort naturintresse och en kurs i humanfysiologi väckte mitt intresse för medicin och gjorde att jag bytte bana. Att jobba med små organismer jämfört med stora organismer är egentligen samma sak. Genom att se på sjukdomar som människor och djur kan ha, tar man biologin in i infektionsmedicinen. Ordning och reda och att följa de regler som finns är viktigt och smittskyddsläkaren har ett långtgående mandat att besluta vad som gäller.
Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?
– Jag älskar listor och har hur många som helst, men just denna saknar jag.
Har det här året varit bättre eller sämre jobbmässigt för dig än tidigare år?
– På ett sätt är det mer spännande än någonsin, men det är också en mycket hög arbetsbelastning. Det är helt klart häftigt att få vara med om, rent yrkesmässigt. Att vi har tvingats agera här och nu har lett till positiva erfarenheter. Det är kul att jobba i en liten region eftersom det är korta kontaktvägar. Vi var tidigt ute och har exempelvis skapat en helt ny enhet för smittspårning, men jag är tacksam att covid-19 inte kom när jag var ny på jobbet. I våras innebar mitt arbete 150 procent corona. Nu handlar det om drygt 70 procent corona, men jag ska samtidigt göra det gamla jobbet också så som att hantera den vanliga influensan och vaccinationer.
Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?
– Just nu ser jag gärna på advokatserier. Jag tror att det beror på att det ligger så långt ifrån min vardag att jag kan koppla bort jobbet en stund. Av och till läser jag gärna historiska skildringar om farsoter och epidemier. Jag läste "Pesten" av Albert Camus precis innan pandemin slog till och den har varit intressant att ha med sig.
Person du ser upp till?
– Jag har under min utbildning och mitt arbetsliv stött på flera kunniga kollegor som både varit kompetenta i yrket och kunnat dela med sig av sin kunskap på ett inspirerande sätt.
Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?
– Gro Harlem Brundtland, Jacinda Arden och Sheryl Sandberg. Vi skulle prata kvinnligt ledarskap under pandemin.
Vad skulle du bjuda på?
– Svärmors laxpasta med tre såser.
Hur har det varit att gå från relativt okänd för den allmänna massan till att bli en person som folk känner igen och vet vem det är, lite som Kalmars egen Anders Tegnell?
– Ja, det har jag ju blivit på sätt och vis. Det har bitvis gått så fort att jag inte har hunnit reflektera. Det har blivit mycket media och att vara ansiktet utåt. Jag var på besök i ett grannlän i somras och insåg att ”här är jag ingen”. Det var ganska skönt att komma någon annanstans och känna att jag var inkognito.
Känner du press att du alltid måste vara noga med att agera korrekt i och med att du känns igen?
– Ja, absolut. Och det är inte helt lätt med små barn alltid. Jag ser att folk känner igen mig, även om få kommer fram för att prata. Visst har det påverkat mig och det är viktigt att göra rätt. Jag är nog en av de mest vältopsade personerna i regionen. Jag har topsats en handfull gånger, vilket behövs när man har småbarn hemma. Man ska testa sig så fort man har symtom för det är viktigt för att hitta lokala utbrott snabbt.
Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt arbete?
– ”Hur är coronaläget?”
Jobb i ditt nästa liv?
– Jag tror inte på ett liv efter detta.
Vem skulle du ta med dig till en öde ö?
– I dessa coronatider passar jag på att ta med min 96-åriga farmor som bor i Tyskland och som jag inte har träffat på mycket länge.
Hur ser du på framtiden?
– Inom den närmsta framtiden kommer det antagligen ske fler lokala utbrott. Om det drar igång som i andra länder återstår att se. Det är en stor utmaning att förklara att samma råd fortfarande gäller fastän läget är så lugnt här just nu. Vi är fortfarande mitt i pandemin och att följa råden gör skillnad. Detta här är det nya normala och jag tror att covid-19 är något vi måste lära oss att leva med, antagligen i flera år framöver. Det är fantastiskt att folk har blivit mer medvetna om att tvätta händerna till exempel. Andra delar är svårare, som att man inte har fått träffa de äldre.