GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Livsmedelsverket uppmanar: Kolla var fisken kommer ifrån i midsommar

På midsommar brukar det dukas upp fisk och skaldjur på matbordet. Nu uppmanar Livsmedelsverket att man ska kolla var den är fiskar – särskilt om du vill bli gravid i framtiden.
”Vissa miljögifter kan nämligen vara skadliga för fostret flera år efter att du fått i dig dem med maten”, skriver Livsmedelsverket.
Publicerad torsdag 08:40
Foto: Mostphotos

Livsmedelsverket menar att en vanlig missuppfattning är att kostråden om fisk med mycket miljögifter endast gäller gravida.

En del fisksorter från Östersjön, dess älvar, Vänern och Vättern har förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB, vilka lagras i kroppen. Foster och små barn är de som är mest känsliga för de skadliga effekterna.

– Utöver gravida och ammande bör därför inte heller barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden äta dessa fiskar oftare än 2-3 gånger per år, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Den mesta burksillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön och den lax som säls i affären är oftast odlad eller vildfångar i andra hav.

Livsmedelsverkets kostråd:

Fiskar som innehåller höga halter av dioxin och PCB.

• Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.

• Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming. Inlagd sill som säljs i butik är från norra Ishavet eller Västkusten och innehåller lägre halter av dessa miljögifter.

• Vildfångad sik från Vänern och Vättern

• Vildfångad röding från Vättern

• Ål

Källa: Livsmedelsverket

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.