Livsmedelsverket uppmanar: Kolla var fisken kommer ifrån i midsommar
Livsmedelsverket menar att en vanlig missuppfattning är att kostråden om fisk med mycket miljögifter endast gäller gravida.
En del fisksorter från Östersjön, dess älvar, Vänern och Vättern har förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB, vilka lagras i kroppen. Foster och små barn är de som är mest känsliga för de skadliga effekterna.
– Utöver gravida och ammande bör därför inte heller barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden äta dessa fiskar oftare än 2-3 gånger per år, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Den mesta burksillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön och den lax som säls i affären är oftast odlad eller vildfångar i andra hav.
Livsmedelsverkets kostråd:
Fiskar som innehåller höga halter av dioxin och PCB.
• Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
• Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming. Inlagd sill som säljs i butik är från norra Ishavet eller Västkusten och innehåller lägre halter av dessa miljögifter.
• Vildfångad sik från Vänern och Vättern
• Vildfångad röding från Vättern
• Ål
Källa: Livsmedelsverket