GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

LNU-forskare kommunicerar med hela världen

I torsdags och fredags hölls ungdomskonferensen ECO-BALTICA 20 för cirka 60 deltagare från 14 länder och 4 kontinenter.
Publicerad 20 juli 2020
Varvara var glad över att konferensen fungerade så bra.
Varvara var glad över att konferensen fungerade så bra.Foto: Privat

Men någon träff i verkligheten blev det inte för ungdomskonferensen. Istället hölls den, i dessa coronatider, via nätet. Detta var den 17:de konferensen i samma serie, men nu var det första gången som deltagarna inte mötte varandra fysiskt.

– I Coronatider har vi lärt oss att konferenser kan lika bra hållas på nätet och vi kan minska antalet miljöstörande resor runt jorden. Denna konferens var en bra övning inför konferensen Linnaeus Eco-tech 20, 23-25 november 2020 som skulle hållits i Kalmar men även den kommer att hållas ”online”, säger professor William Hogland vid Linnéuniversiteten i ett pressmeddelande.

Konferensen, som har gamla anor, skulle egentligen ha hållits i St. Petersburg i Ryssland. Den startades av professor Vasily Rud från St. Petersburg Polytekniska Institutet 1996 och har sedan dess utvecklats tillsammans med professor William Hogland vid Linnéuniversiteten i Kalmar. Han är internationell direktör för forumet för unga lovande forskare och studenter.

Totalt var ett 60-tal forskare från olika delar av världen uppkopplade.
Totalt var ett 60-tal forskare från olika delar av världen uppkopplade.Foto: Privat

Lite från ungdomskonferensen:

På konferensen berättade Varavara Sachpazidou om EU Interregprojektet CONTRA som handlar om Östersjösamarbetet kring illaluktande alger och sjögräs (Släke) som täcker våra stränder nu när badsäsongen pågår för fullt, och eventuellt blir det mer Släke under augusti. Varvara arbetar på LNU och ska under veckan ut och ta nya prover på Släket.

Doktorand Laura Ferrans berättade om EU Life Sure projektet i Malmfjärden och borttagande av bottensediment med hjälp av roboten som ”dammsuger” botten från föroreningar för återvinning.

William Hogland själv berättade om två nya EU interregprojekt som hans grupp startat och leder. BSAM handlar om vårt fjärrvärmenät som behöver kontrolleras och förnyas eftersom delar av nätet håller på att bli gammalt och ålderdomligt. Till vintern behöver vi värmen och nu under sommaren energin för att kyla ner och skapa behagligare inomhusklimat. BARP är ett annat EU Interregprojekt som är gränsöverskridande för att öka medvetenheten i Östersjöområdet vad gäller användande av växter för rening av jord från olja, tungmetaller, näringsämnen, mikroplaster med fokus på cirkulär ekonomi.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.