GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lokal programserie ska lyfta Kalmar läns mathistoria: ”Vill ta fram det unika i varje kommun”

En ny programserie har nyligen haft premiär. Den heter ”Kalmar läns Matmirakel” och tar med tittarna på en resa runt i länet där programledaren Madeleine Petersson utforskar varje kommuns speciella mattradition med hjälp av lokala personligheter.
– I Kalmar pratar vi om choklad, i Hultsfred blir det potatis och i Mörbylånga lyfter vi kroppkakor, berättar hon.
Publicerad 28 september 2022 • Uppdaterad 29 september 2022
Inspelning av Kalmar läns matmirakel, här på Johannas choklad i Kalmar.
Inspelning av Kalmar läns matmirakel, här på Johannas choklad i Kalmar.Foto: Pressbild

Madeleine Petersson är förutom programledare även projektledare för programserien ”Kalmar läns Matmirakel” som hade premiär den 15 september på Youtube. Planen är att släppa tolv korta filmer, tio kommunfilmer och två övergripande länsfilmer.

– Målet är att lyfta matarvet och mathistorien som finns i länet. Vi har så många olika maträtter, matmirakel, som blivit traditioner. I Västervik tar vi till exempel upp temat fisk och fiske där vi är ute och fiskar och pratar om hur det var förr och hur det är nu, säger Madeleine och fortsätter:

– Vi vill ju att vi alltid ska komma ihåg de här rätterna, efterrätterna och dryckerna. Målet är att informera och inspirera. Vi vill lyfta både det storskaliga och det småskaliga och ta fram det unika i varje kommun.

I Torsås kommun är det tema korv som gäller.
I Torsås kommun är det tema korv som gäller.Foto: Pressbild

Filmprojektet är en del av Unika historiska Kalmar län, som har som mål att lyfta kulturarvet i länet. Utöver matfilmerna genomför projektet en mängd aktiviteter av olika slag. Unika-projektet finansieras av aktörerna samt av Region Kalmar län och Europeiska utvecklingsfonden.

Olika mediebyråer i Kalmar blev inbjudna till en träff där de fick presentera olika idéer kring temat mathistoria. Mediebyrån Social Stories, som Madeleine tillhör, vann upphandlingen och fick göra verklighet av sin idé.

– Vi ville lyfta detta tema på ett lättsamt men också informativt sätt och vara lite som en blandning av ”Mustiga Mauri” och ”Historieätarna”, men på vårt egna sätt. Målgruppen är invånare i Kalmar län men också turister för att de ska få upptäcka de speciella platser vi har här, säger Madeleine.

Vid sin sida genom programserien har hon Anna K Sjögren, kostvetare, matskribent och Ölandsbo.

– Hon är min sidekick och får i slutet av varje avsnitt ge sin expertkommentering gällande temat. Det finns alltid en historia bakom temat och sen tar vi också upp framtidsvisionen: kommer vi äta potatis eller kroppkakor i framtiden till exempel? Det kommer Anna svara på, säger Madeleine.

Filmerna läggs ut på torsdagar på Youtube-kanalen ”Kalmar läns Matmirakel”.

Elisabeth Axelsson från Axelssons i Aby tillsammans med Madeleine Petersson.
Elisabeth Axelsson från Axelssons i Aby tillsammans med Madeleine Petersson.Foto: Pressbild
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.