Annons

Lokala forskare har upptäckt metangasläcka i Östersjön

Forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet har upptäckt ett 20 kvadratkilometer stort område i Östersjön med omfattande utsläpp av växthusgasen metan.
Publicerad 23 september 2023
”Kunskapen kring de faktorer som styr hur mycket metan som produceras i de här djupare områdena och vart metanet tar vägen är bristfällig”, säger  Marcelo Ketzer, professor i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet.
”Kunskapen kring de faktorer som styr hur mycket metan som produceras i de här djupare områdena och vart metanet tar vägen är bristfällig”, säger Marcelo Ketzer, professor i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet.Foto: Linnéuniversitetet/Stockholms universitet

Det var under en expedition ledd av universiteten som metangasläckan upptäcktes. Området ligger i Landsortsdjupet, cirka 30 kilometer sydost om Nynäshamn.

”Forskarna har sedan tidigare varit väl medvetna om att det kan bubbla ut metangas från grunda kustnära havsbottnar i Östersjön. Men, att det förekommer en så pass intensiv bubbelavgång, från ett så pass djupt område som här, har de inte sett tidigare”, skriver Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande.

Annons

Forskningsprojektet, som är finansierat av Carl Tryggers Stiftelse, syftar till att utöka kunskapen om metan och dess källor och sänkor i de syrefria miljöerna i Östersjöns djupare delar. Marcelo Ketzer, professor i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet leder projektet och upptäckten gjordes under ledning av honom och forskningskollegan Christian Stranne, docent i marin geofysik vid Stockholms universitet.

– Kunskapen kring de faktorer som styr hur mycket metan som produceras i de här djupare områdena och vart metanet tar vägen är bristfällig. Hur reagerar systemet på till exempel övergödning eller ett varmare klimat? Jag visste från ett av mina tidigare projekt att metanhalterna i sedimenten i det här området är högre än på andra ställen i Östersjön, men jag hade aldrig förväntat mig att det skulle bubbla ut metan i havet på det här viset, berättar Marcelo Ketzer, i ett pressmeddelande.

Området där läckaget upptäcktes mäter 20 kvadratkilometer, motsvarande omkring 4 000 fotbollsplaner, och ligger på 400 meters djup. Nu hoppas forskarna att vidare analyser ska kunna ge svar på varför det släpps ut så mycket metangas från området.

Forskarna har ännu inte lyckats ta reda på exakt hur högt bubblorna når. Från ekoloden kan de se bubblor till åtminstone 40 meter från havsytan, men menar också på att en del bubblor kan nå betydligt högre än så. Bubblorna är ovanligt stora, vilket kan vara förklaringen bakom.

Däremot har forskarna en alternativ förklaring som de anser är troligare: De syrefria förhållandena i Östersjöns djupvatten.

– Det är en hypotes som vi just nu undersöker och om den visar sig vara korrekt kan det få konsekvenser – om syreförhållandena i Östersjön försämras ytterligare skulle det sannolikt leda till en större transport av metan från de djupare delarna av Östersjön, men det återstår att undersöka hur mycket som eventuellt läcker ut i atmosfären, säger Christian Stranne, docent i marin geofysik vid Stockholms universitet.

De båda forskarna tror att metangasutsläpp, liknande de som upptäckts i Landsortsdjupet, även kan förekomma på andra platser i Östersjön.

– Nu vet vi vad vi ska leta efter och vi ser fram emot att testa den här modellen på andra områden i Östersjön med liknande geologiska förhållanden. Det finns potentiellt ytterligare ett halvdussin platser att utforska, tillägger Marcelo Ketzer.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons