GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lokala näringslivet uppmanas bjuda på kranvatten även i sommar

Refill Kalmar hade premiär förra året och fortsätter i år.
Så ser den ut - dekalen du kan sätta på dörren om du vill bjuda på dricksvatten.
Så ser den ut - dekalen du kan sätta på dörren om du vill bjuda på dricksvatten.
Foto: Kalmar kommun

Konceptet är enkelt: Restauranger, caféer, hotell och andra lokala etablissemang som vill slå ett slag för miljön anmäler sig till kommunen, och förklarar att de gärna bjuder på lite dricksvatten.

Man hamnar då på en karta och kan även sätta upp en dekal vid sin entré. På dekalen står det ”Ask us to refill your water bottle”, alltså ”Be oss fylla på din vattenflaska”. På så vis vet besökare liksom boende i Kalmar att de med fördel kan gå in på det stället och fylla på sin flaska med rent och gott lokalt dricksvatten, istället för att köpa en till flaska med vatten buteljerat någon helt annanstans.

”Genom att vara en del av Kalmar Refill blir ni våra hållbarhetshjältar och bidrar till en bättre lokal och global miljö!”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Syftet är att såklart att minska användningen och transporten av vatten, och bidra till ett mer hållbart samhälle. Förslaget kommer ursprungligen från en motion som Måns Linge (M) lämnade till fullmäktige 2019, och initiativet startade förra våren.

– Idén kommer från Storbritannien där ett liknande initiativ finns som heter UK refill, sa då Frida Gustafsson, strateg Ekologisk hållbarhet vid Kalmar kommun, till Kalmarposten.

Läs mer