Annons

Lokalklubben i Kalmar vill nå ut och föryngra sig

I en källare på Stallgärdsgatan är Göran Palmgren och Lasse Borggren i full fart med att göra i ordning inför kvällens styrelsemöte när KalmarPosten hälsar på. Agendan är satt och räkmackorna är inköpta.
– De sista åren har vi blivit lite för anonyma. Vi har många medlemmar, men skulle behöva fler aktiva medlemmar. Minst två till i styrelsen skulle vi behöva vara, säger Göran Palmgren, ordförande i lokalklubben Kalmar-Öland, M Sverige.
Publicerad 3 april 2023
Göran Palmgren och Lasse Borggren vid lokalklubbens ingång.Foto: Linus Gunnarsson

Riksförbundet M Sverige är Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Organisationen har i 100 år verkat för att ge medlemmar stöd och råd samt arbeta för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Genom sina lokalklubbar kan de lyfta lokala trafikfrågor och skapa opinion genom att uppvakta polisen eller Trafikverket.

– Jag fick kontakt med en tjej som bor nära mig som hade problem med att de körde för fort utanför där hon bodde. Hon var nyinflyttad och hennes katt hade blivit överkörd. Då tog vi med oss en fartkamera och gjorde en hastighetskontroll. Sedan redovisade vi resultatet för henne och det kunde hon senare ta med sig till polis eller Trafikverket, säger Göran Palmgren.

Annons

Lokalklubbarna i Sverige genomför olika trafikundersökningar och insatser under hela året. Resultatet kan senare användas till olika myndigheter där underlaget kan ge fog för en åtgärd.

– Året som gick gjorde vi bland annat en hastighetskontroll vid skolan i Torsås. Där var det inte jättedåligt, även om det var en del som körde för fort, säger Lasse Borggren och fortsätter:

– Vi kontrollerade efterlevnad av fordonsstopp vid stopptecken på ett antal platser och hur bilister använder blinkers i rondeller. Kontrollen görs på omkring 15 platser i Sverige och resultatet visar att det då kanske finns en anledning till åtgärd.

I vår ska Göran och Lasse tillsammans med sina aktiva medlemmar i klubben genomföra ett särskilt uppdrag för M Sveriges medlemstidning.

Göran Palmgren och Lasse Borggren hoppas att fler aktiva medlemmar ska söka sig till klubben.Foto: Linus Gunnarsson

– Då ska vi redovisa de vackraste vägarna i bland annat Mönsterås kommun, Öland och Nybro. Då ska vi precisera de vägarna, säger Göran.

Övriga uppgifter för året har redan börjat planeras.

– Det är mest aktivitet när vi närmar oss sommaren. Förslag på kampanjer under 2023 är att undersöka hastigheter utanför skolor, hjälmanvändning på cykel, rödljuskontroll och viltvarningskampanj mot höstkanten, säger Lasse.

Förutom kampanjer och opinionsbildning har klubben i Kalmar-Öland en annan uppgift. De utfärdar nämligen internationella körkort.

– Här finns utrustning för att vi ska kunna utföra det. Man kan beställa på nätet, men då ska man fylla i en anmälningsblankett, skicka kopia på sitt körkort och få det vidimerat av två personer. Sedan tar det 1-2 veckor att få det. Vi har märkt att många är ute i sista minuten och inte tänkt på detta. Det har hänt några gånger att huvudkontoret i Stockholm har tipsat resenärer om att kontakta oss i Kalmar så att vi kan fixa det. De kom två dagar innan resan och vi fixade det och de var jättenöjda, säger Lasse.

Lasse visar upp ett internationellt körkort.Foto: Linus Gunnarsson

Internationella körkort finns i två olika utföranden. Ett ettårigt och ett treårigt. Generellt sett kan man säga att internationella körkort i Europa gäller tre år och utanför EU ett år.

Annons

– Ett populärt resmål för svenskarna är Thailand och där är det stenhårt idag. Jag har själv varit där ett antal gånger och nu måste man ha internationellt körkort för att få hyra en moped. Det är inte som i Sverige att de går i 30 kilometer i timmen utan snarare 100 kilometer i timmen. Skälet till kravet med internationellt körkort är att det har skett så många dödsolyckor. Man kan gå kurser i Thailand för att få köra moped, men det tar tid och kostar pengar.

Att utfärda internationella körkort är även en av organisationens stora inkomstkällor.

– Myndigheterna har lagt ut det här på några organisationer, men vi är klart störst. Normalt sett skriver vi ut omkring 200 000 körkort om året. I snitt kostar det 300 kronor per körkort, då förstår du att det är en stor inkomstkälla för oss. Sedan kostar det lite att producera såklart, säger Göran.

Den 18 april anordnar lokalklubben årsmöte där vem som helst kan komma och lyssna. Under kvällen gästas man av polisen i Kalmar som berättar om sin verksamhet och svarar på frågor.

– De sista åren har vi blivit lite för anonyma. Vi har många medlemmar, men skulle behöva fler aktiva medlemmar. Minst två till i styrelsen skulle vi behöva vara, säger Göran Palmgren, ordförande i lokalklubben Kalmar-Öland, M Sverige.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons