GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Luna från Kalmar är ansiktet utåt för stora klädmärken

Ett meddelade på den sociala medieplattformen Instagram förändrade livet för Luna. Nu syns hon på stora reklamskyltar för H&M.
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 2 september 2021
Luna Petersson har några förfrågningar från nya uppdragsgivare, men det är än så länge hemligt.
Luna Petersson har några förfrågningar från nya uppdragsgivare, men det är än så länge hemligt.
Foto: Privat

För ett år sedan fick Luna Petersson, 20 år, från Kalmar ett meddelade på Instagram. Det var från modellagenturen Fiiri som ville att hon skulle åka upp till Stockholm för en casting.

– Jag trodde att det var fejk eller att de kontaktat fel person. Jag tyckte det var jättekonstigt, säger Luna.

Luna började fråga runt bland vänner och bekanta om de visste något om kontot som skickat meddelandet till henne. Lunas kompis som arbetar som fotograf försäkrade att meddelandet var äkta och att det var riktat åt Luna.

– Jag åkte upp till Stockholm och gick på castingen. Jag fick träffa Mona, min agent, och alla andra underbara människor som jobbar där. Vi tog mått och bilder – sedan var det klart och jag kom med. Jag har aldrig varit modell på det sättet innan, jag visste inte vad jag hade gett mig in på.

Mode har alltid varit ett stort intresse för Luna.
Mode har alltid varit ett stort intresse för Luna.
Foto: Privat

– Jag var lite orolig i början om det skulle pratas om viktminskning eller om mitt hår som inte är skandinaviskt. Jag var nojig över att mycket skulle behöva förändras för att utgå från vithetsnormen som vi har i det skandinaviska samhället. Jag ville inte sitta på plåtningar där man inte vet hur man gör mitt hår lockigt eller har min färg i foundation. Men agenturen hade verkligen ett team som har koll på sina grejer. Det är en agentur som jobbar för mångfald och det är skithäftigt att få vara en del av det.

Ett antal småjobb började trilla in och Luna fick testa på livet som modell. Det skulle inte dröja länge innan hon fick modelljobb för större aktörer – Levi’s och H&M.

Luna har fått många glada hejarop från familj, vänner och bekanta som sett henne på reklamskyltar i olika butiker.
Luna har fått många glada hejarop från familj, vänner och bekanta som sett henne på reklamskyltar i olika butiker.
Foto: Privat

– Det öppnade upp jättemycket för mig. Jag fattar knappt att det har hänt eller att det är jag på bilderna. Det är helt otroligt, jag har bara jobbat ett år med detta. Det känns jätteroligt, men samtidigt ser jag mig själv komma längre. Det hade varit superroligt att åka runt i olika delar av världen för jobb och vara med i Vogue.

För tillfället sker modellandet vid sidan av studierna. Luna tog studenten i somras och började direkt studera media och kommunikation på Malmö universitet.

– När jag är klar om tre år är planen att köra heltid med modellandet om jag fortfarande tycker att det är roligt och om det finns möjlighet. Det jag får vara med om nu är mer än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig när jag fick meddelandet på Instagram.

– Jag vill bara tacka och sprida kärlek till alla som bryr sig och är gulliga mot mig. Det tar jag verkligen inte för givet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.