Annons

Lurades att lägga ut kort och kod i brevlådan

Kvinna i 90-årsåldern blev av med 15 000 kronor.
Publicerad 15 mars 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

I lördags ringde en man till en äldre kvinna i Kalmar och påstod sig jobba på hennes bank. Han hävdade att kvinnans bankkort var för gammalt och behövde bytas ut, vilket skulle ske om hon la ut kortet tillsammans med koden i brevlådan.

Kvinnan gjorde som hon blev uppmanad, men pratade sedan med en granne som sa åt henne att det lät som lurendrejeri. Tyvärr var det för sent att agera då, kortet var borta och från kvinnans konto hade 15 000 kronor försvunnit.

Annons

– Det här är inte ovanligt tyvärr. Vi har haft många såna här ärenden nere i Skåne. Vi tog faktiskt ett par killar härom veckan på bar gärning, som vi hade haft span på, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

I fredags kväll blev även en kvinna i 75-årsåldern på Öland lurad att logga in på sin internetbank, av en man som påstod sig jobba på 1177.

– Hon skulle logga in för att boka tid för covid-vaccinering. Men vården begär aldrig över telefon att du ska använda mitt bank-id, poängterar Loeffel.

Den här gången gick det bra, trots allt.

– Bankens säkerhetssystem slog till och larmade när någon försökte göra en överföring, så kvinnan blev inte av med några pengar.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons