GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lyriska röster efter fynd på Kalmar slott: ”Det är otroligt”

I januari påbörjades en renovering av rummet längst ner i kungstornet på Kalmar slott. I samband med renoveringen gjordes ett unikt fynd som skriver ny historia på slottet.
– Jag var tvungen att sätta mig, säger byggnadsantikvarie Richard Edlund, Kalmar läns museum.
Publicerad 2 december 2022
Richard Edlund, Kalmar läns museumTobias Cras, Statens FastighetsverkMeg Nömgård, Kalmar Slott
Richard Edlund, Kalmar läns museumTobias Cras, Statens FastighetsverkMeg Nömgård, Kalmar SlottFoto: Linus Gunnarsson

Det är i samband med bland annat renoveringar och grävningar på Kalmar slott som det finns en chans att nya historiska fynd uppenbarar sig. Så blev fallet när man skulle byta ut tryckimpregnerade bjälkar längst ner i kungstornet.

Meg Nömgård, slottschef, var lyrisk över upptäckten.
Meg Nömgård, slottschef, var lyrisk över upptäckten.Foto: Linus Gunnarsson

– Kalmar slott är som en skattkista. Den är skinande vacker och består av så mycket godbitar från vår svenska historia. I samband med bland annat renoveringar är det som att den här skattkistan lyfter lite extra på sitt lock och en rubin eller juvel glimmar till. Och är vi snabba nog – och kloka nog – så får vi lyfta fram de här juvelerna och studera dem lite noga, säger Meg Nömgård, slottschef Kalmar slott.

Slottstornet har använts för kungar sedan medeltiden. Längst ner i tornet, där man idag kan sitta och äta då det är en del av restaurangen, renoverades på 70-talet.

– Precis ovanför ligger det medeltida kungsgemaket. Här inne gjordes en renovering och då tog man bort bjälkar och satte in tryckimpregnerade bjälkar. De började lukta och Statens fastighetsverk bestämde sig för att renovera igen.

Nya friska bjälkar sattes in.
Nya friska bjälkar sattes in.Foto: Kalmar slott

Det är således inte bjälkarna som är det unika fyndet – utan det som ligger ovanpå.

– De här träplankorna, golvet i det här medeltida kungsgemaket är nu daterat till år 1267-1273. Det är unikt att vi har så här gamla bevarade träplankor i Sverige. Vi känner inte till att det finns äldre. Det finns inga register, men vi har sonderat terrängen i den antikvariska kunskapen i landet och det är ingen som spontant känner till ett äldre.

Plankorna förvarades försiktigt under renoveringen.
Plankorna förvarades försiktigt under renoveringen.Foto: Kalmar slott

Det var byggnadsantikvarie Richard Edlund, Kalmar läns museum, som fick idén som skulle avslöja det unika fyndet.

– Då kom jag hit och vi tittade på bjälkarna och vi kom fram till att vi måste plocka bort trägolvet. Jag upptäckte att när man bytte bjälkarna 1970 så har man sågat av plankorna. Som byggnadsantikvarie tänkte man: ”Oh, var det tvunget?”

– Då fick jag en tanke, att när de ändå är avsågade så kanske man skulle kunna såga av en liten tunn bit av den. I ek är det nämligen så att om man sågar av en planka på sidan kan man ta den biten och skicka iväg den till Universitetet i Lund för att åldersbestämma det.

Svaret skulle låta vänta på sig. Renoveringen av den delen av slottstornet är klar och golvet vilar på nya friska bjälkar.

– Vi glömde nästan bort det eftersom det tog så lång tid. Plötsligt när jag var ledig, och av någon anledning går in och tittar i min mejlkorg, ser jag att det ligger ett mejl från Universitetet i Lund. Jag går in och kollar årtalet – jag var tvungen att sätta mig. Jag hade kanske tänkt 1400- eller 1500-tal. Man tänker att kan verkligen trä vara så länge och i ett torn på det här sättet som har råkat ut för så mycket.

Ovanpå det bjälkarna ligger plankorna från 1200-talet.
Ovanpå det bjälkarna ligger plankorna från 1200-talet.Foto: Linus Gunnarsson

Slottschefen Meg Nömgård är minst sagt lyrisk över upptäckten och glad att kunna visa upp golvet och lyfta dess historia.

– Gustav Vasa har gått här uppe! När Rickard berättade det här för mig, det bara bubblar i mig, det är helt fantastiskt. År 1276, bara några år att de här plankorna har lagts här, firar Magnus Ladulås sitt bröllop här. Ladulås, drottning Margaretha, Erik av Pommern, hela medeltidens vip-människor har gått på det här golvet. Det är otroligt att vi har fått det här bekräftat. En till juvel i vår underbara slottshistoria, säger Meg Nömgård.

För Rickard Edlund är åldersbestämningen av plankorna bara början.

– Nu har man fått några siffror, men nu ska man försöka placera in det i någon sorts helhet. Sedan kan vi säga att när man skickar in sådana här provet kan man dra nytta av andra prover. I Lund kunde man se att eken är lokal. Man kunde jämföra den med prover från Hagby och Voxtorp kyrka. Den här eken kommer från Kalmarområdet, det är också jättespännande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.