GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

Magnus Kviske: "Galna tillställningar som väntar”

Han har synts på scen och i tv-rutan i bland annat Grease, Wallander och Magnus & Brasse. 2003 lämnade han sitt Skåne efter att ha däremellan hunnit med en ”turné” i New York. Möt teaterprofilen och Kalmarbon Magnus som nu är högaktuell med föreställningen ”Luck-öppning på Teatervallen”.
Foto: Wilhelm Nilsson

Magnus Kviske

Ålder: Snart 46.
Familj: Sambo och son.
Bor: På Malmen i Kalmar.
Uppväxt: I Malmö.
Yrke: Skådespelare, komiker och skribent.
Beskriv dig själv: Snäll, rolig och omtänksam. Kan också vara en skorpion när det behövs.

God morgon, när klev du upp i dag?

– Åtta. Oftast blir det senare eftersom jag jobbar mycket kvällar.

Hur startar du helst dagen?

– Det blir en tur med hunden, en blandras i sheltie och millie collie på åtta månader.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

– Eftersom jag gör mycket skådespel på kvällar så är man som mest alert på kvällar.

Du är född och uppvuxen i Malmö. Hur hamnade du i Kalmar?

– I början av 2000-talet gjorde vi en hel del teateruppsättningar i Kalmar. Jag träffade min nuvarande sambo – vi fick barn – och så blev man kvar.

Malmö är väl förknippat med fotboll och Malmö FF. Den som följer dig på sociala medier förstår ganska snart att ditt hjärta är himmelsblått. Berätta om ditt stora intresse!

– Fotbollen är det jag lever för utöver teatern. Intresset föddes när Malmö FF åkte ur allsvenskan 99 och hela staden enades. Alla hade ju bestämt sig för att vi skulle ta oss tillbaka. Sedan dess har jag följt laget slaviskt. Jag minns när jag tog med min grabb på hans första match. Farsan var också med så vi var tre generationer. Det är absolut mitt största ögonblick rent fotbollsmässigt. Dessutom måste jag skryta med att har Kalmars största MFF-museum finns hemma hos mig – halsdukar, matchtröjor, gamla urklipp är samlat.

Nu är vi förvisso i Kalmar, så vi får inte glömma bort stadens lag – Kalmar FF. MFF knep guldet; KFF riskerar att ramla ur. Två vitt skilda världar. Hur ser du på det?

– Jättetråkigt, såklart. Jag lider enormt med Kalmar FF som är mitt andralag. Klart att man har följt laget sedan man flyttade hit, och vill att det ska gå bra även för dem. Redan nu kan man nog räkna med nedflyttning. Sett till klubbens historik – tror jag att de snart är tillbaka i finrummet igen.

Nog om fotboll. Vi övergår till det som du faktiskt utövar – skådespeleri. Hur blev du just skådespelare?

– Den frågan har jag själv tänkt på flera gånger, men jag har aldrig kommit fram till något bra svar. Ingen i släkten har varit aktiva inom kulturen. Det närmsta är att mamma gärna sjöng eller ritade. Jag hoppade på en dramakurs på Studioteatern i Malmö. På den tiden hade jag en dålig självbild och tänkte att jag kanske kunde hitta mig själv på den vägen. Därefter pluggade jag en sväng i USA för att därefter ta en vända till i Malmö. När jag var färdigutbildad så trodde jag och mina kursare att vi var världens bästa skådespelare. Så var det inte riktigt. Jag hamnade i receptionen på Dramaten i Malmö, men efter en tid där fick jag nys om att de sökte skådespelare i Kalmar och sedan dess har det bara rullat på.

"Privat är jag väldigt lugn. När jag väl kliver upp på scen har jag däremot lätt för att ta ut svängarna."

Precis. Du har ju sedan dess varit mycket aktiv i Kalmar, men även i din hemstad, Helsingborg och Göteborg. Inte bara på eller bakom scen, utan också vid tv-sammanhang.

– Ja, bland annat har jag spelat i musikalen ”Grease” i Malmö. Det har även hunnits med ett tre somrar med Eva Rydberg i ”Hon jassade en sommar” på Fredriksdalsteatern samt ”Varning för Magnus & Brasse” på Riksteatern. Därutöver har jag också gjort ett par reklamfilmer.

Vad är skillnaden från att göra tv till att göra saker på en scen?

– Sättet att arbeta är ganska likt. Man sätter sig in i en rollkaraktär och får ta ut svängarna – det gillar jag. Att göra tv och film är väldigt kul. Det är ett nytt medium för mig, och det skulle jag gärna vilja göra mer av.

Det här med att sätta sig in i en roll. Hur enkelt eller svårt är det att göra övergången från sig själv till en fiktiv person?

– Jag är väldigt lugn privat, och kan uppfattas som lite blyg ibland. När man då kliver upp på scen så kan man få ta ut svängarna lite som man vill, och det har jag ganska lätt för att göra. Varför? För att man är någon annan då. Man bär inte sitt riktiga namn och känner då att man inte behöver stå för de handlingar som man utför.

Härnäst väntar teaterföreställningen ”Luck-öppning på Teatervallen”. Vad kan publiken förvänta sig av er?

– Vi går mer över gränsen än tiden. Det kommer inte bli lika censurerat som det har varit tidigare när vi har stått på scen. Nu har vi fått in Jeanette (Capocci) som har kommit in med nytänk. Jag skulle vilja säga att det blir galna tillställningar som väntar.

Okej, det låter ju så galet att man blir nyfiken. Kan du inte få bjuda oss på en replik?

– ”Va fan gör duvorna, Jörn?!”. Det går inte riktigt att ta fasta på det, men den som kommer dit kommer att få se vad som sker i det ögonblicket...

Det är nästintill ”lapp på luckan”. Hur tänker du kring det i relation till pandemin?

– I början var det ett jätteintresse, men sen när de nya restriktionerna kom så har folk varit mer avvaktande. Men visst, det blir en hel del folk. Det blir en stor utmaning för restaurangfolket men vi vet att de har full koll. Distans kommer att hållas mellan borden och gästerna kommer att få gå och ta mat i olika omgångar. Vi garanterar att det kommer vara ett coronasäkrat evenemang. Det är dock inte bara upp till oss, utan ansvaret ligger även på gemene man.

I somras medverkade Magnus Kviske i ”VASA – kungen av Sverige” då han hade huvudrollen.
I somras medverkade Magnus Kviske i ”VASA – kungen av Sverige” då han hade huvudrollen.
Foto: Wilhelm Nilsson

På tal om pandemin. Har du en rädsla för covid-19?

– Rädd är jag inte, däremot har jag respekt. När kulturen lades på is körde jag taxi för att försörja mig. Jag körde patienter som var väldigt sjuka. Det var verkligen påtagligt. Tyvärr får man nog förbereda sig på att det här kommer ta några år, eller ens någonsin, innan hela samhället återhämtar sig.

När det blir mer respektabelt att ge sig ut i världen igen. Vilken drömresa ser du då mest fram emot att göra?

– New York säger jag alltid. Det var där jag studerade på musikalskola och sedan dess har staden alltid legat mig varmt om hjärtat. Staden har en speciell känsla som inte riktigt går att ta på. Den är häftig, snygg, cool... Vad man inte får missa? Nu är jag kanske tråkig, men att sitta på ett café och bara glo på folk är himla trevligt. Sedan rekommenderar jag varmt att gå och titta på föreställningen ”The Book of Mormon” – speciellt om man gillar South Park-humorn.

Vi avrundar med en klassiska frågeställning: Vilka tre kändisar skulle du vilja bjuda på middag? Och vad skulle du i så fall ha serverat?

– Peter Apelgren, då skulle jag kunna titta in i hans hjärna. Han är Sveriges bästa komiker! Margareta Krook som var en av de bästa skådespelarna. Robert De Niro är också ett självklart val!

– Kålpudding bjuder jag på! Helst en klassisk sådan, precis som husmanskost ska vara.

Läs mer