Magnus vann lokala mattävlingen Kalmarduellen: ”Det är man nöjd över!”

I den lokala tv-produktionen Kalmarduellen har vi fått följa fyra kockar från Kalmar som tävlade om att leverera den bästa trerättersmiddagen. Det blev till slut Magnus Wahlström från restaurang Zegel som fick lyfta den åtråvärda pokalen.
– Känns det inte ganska bra ändå? Det är en prestigegrej såklart, för det var duktiga killar där, säger Magnus.
Publicerad 5 april 2023
Från sista avsnittet av Kalmarduellen.
Från sista avsnittet av Kalmarduellen.Foto: Connectmedia

I tre avsnitt har fyra lokala kockar fått sätta sina kunskaper på prov inför en namnkunnig jury. Det var en jury som var imponerade av vad de fick smaka av under tre avsnitt. Men en segrare skulle utses – och juryns val föll på Magnus Wahlström från restaurang Zegel.

– Jag tycker det är jättekul såklart, det är man nöjd över. Jag har ju varit ifrån branschen i väldigt många år, från Hamnkrogen-tiden fram till ett par år sedan. Det bevisar väl att man fortfarande ”har det” så att säga. De andra kockarna är ju svinduktiga, säger Magnus.

Viktor Ellström, Kött & Bar, Magnus Wahlström, Zegel, Johannes Persson, Postgatan och Magnus Engstrand, Gröna stugan/Helrätt.
Viktor Ellström, Kött & Bar, Magnus Wahlström, Zegel, Johannes Persson, Postgatan och Magnus Engstrand, Gröna stugan/Helrätt.Foto: Connectmedia

Själva tävlingsmomentet var en ny upplevelse för vinnaren.

– Jag har aldrig tävlat eller så innan. I det här ändamålet var det för den goda sakens skull, att skapa intresse lokalt för en jäkligt hårt ansatt bransch. Det är kul att vara med för den sakens skull och att få frågan.

– Produktionen av programmet var jäkligt bra. Paketeringen de gjorde var väldigt snyggt gjord och jag tror att många som inte har sett det än blir lite förvånade när de ser avsnitten. Det är snyggt, underhållande, spännande och intressant.

Den som följt avsnitten vet att Magnus är en förespråkare av att hålla det enkelt och utan krusiduller.

– Det hävdar jag med bestämdhet. Mantrat är enkelhet och gott. Hellre det än att krångla till det. En torsk är en torsk och man kanske inte behöver göra en kräm eller mousse av det. Råvaran ska tala för sig själv som det så fint heter.

Magnus Wahlström.
Magnus Wahlström.Foto: ConnectMedia

Vad kan din medverkan och segertitel i Kalmarduellen betyda för dig och din verksamhet?

– Som nystartat företag som vi är, även om vi funnits i tre år, har vi inte haft vårat lyft ännu på grund av pandemier, inflation, krig och skenade elpriser. Vi har haft rätt tuffa tre år verksamhetsmässigt. Det här är ett sätt att nå ut till den breda publiken om att vi finns. Rent uppmärksamhetsmässigt har det varit enormt får jag säga. Det är väldigt många som har sett och hört det här. Det är skitroligt.

Restaurangen har sedan öppning varit en lunchrestaurang men nu bygger man ut köket för en kommande satsning.

– Det kommer att vara klart nu under april och efter det kommer vi att bygga en innergård som kommer att ha en sommar- och kvällsverksamhet. På sommaren kommer det hända mycket roligt på Zegel med innergård, utebar och livemusik. Det kommer blir jäkligt coolt kan jag säga.

Vad vill du säga till unga personer som är intresserade av er bransch?

– Generellt sett är det ett kreativt och roligt yrke. Man träffar människor dagligen som ofta är väldigt glada och uppskattar det man gör. Tycker man det är roligt med service och träffa människor är branschen fantastisk.

Deltagarna i programmet:

• Magnus Engstrand, Gröna stugan/Helrätt

• Johannes Persson, Postgatan

• Viktor Ellström, Kött & Bar

• Magnus Wahlström, Zegel

Kockarnas uppgift var att komponera varsin trerättersmiddag med lokalproducerade råvaror, varav vildsvin var en huvudråvara som var tvungen att användas.

Tävlingsjuryn bestod av Karin Fransson, Robert Gustafsson och Sven Ekberg. Programledare var Anders Hansson, Slottshotellet.

Kalmarduellen spelades in i november på Jenny Nyströmsskolan. Projektet har rotts i hamn av Rickard Leek och produktionsbolaget Framebrains i samverkan med Rickards kollegor på connectmedia. Redan nu pågår planerna för en andra säsong.

Rickard Leek.
Rickard Leek.Foto: Linus Gunnarsson

– Vi planerar självklart för att göra det igen. Det känns bra tycker jag. Det är första gången vi har gjort något som Kalmarduellen. Det har varit otroligt kul och väldigt lärorikt, säger Rickard.

Andra säsongen planeras att spelas in i höst och redan nu har Rickard med kollegor spånat på hur man ska utveckla programmet.

– Vi tittar på om vi ska ha en annan inspelningsplats. Vi ska även ha en något större jury, på fyra personer, varav Magnus som vann kommer att få en plats. Jag tror att han kommer att göra sig riktigt bra där. Det kommer bli en lite mer stjärnspäckad jury och kanske någon yngre för att locka den unga publiken. Vi tänker också att kockarna ska få en ”mystery box” med lokala råvaror där de inte får förbereda sig innan.

Kalmarduellen kommer dessutom inför andra säsongen att vidga sig genom att deltagande kockar kan komma från hela Kalmar län.

– Vi har otroligt duktiga kockar i länet. Jag ser fram emot fortsättningen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.