Maja från Kalmar har designat möbler för Gert Wingårdhs hotell: ”Jättenöjd”

Maja Mattisson från Lindsdal började för några år sedan på Stagneliusskolan med drömmar om att designa sina egna möbler. Ett par år senare pluggar hon möbeldesign på Högskolan i Jönköping och har tillsammans med sin klass designat möbler som ska stå i ett hotell designat av arkitekten Gert Wingårdh.
Publicerad 18 februari 2023 • Uppdaterad 21 februari 2023
Maja Mattisson.
Maja Mattisson.Foto: Susan Durietz

Fakta

Namn: Maja Mattisson

Ålder: 22 år

Bor: Jönköping

Kommer från: Lindsdal

Det hann bli hela 19 år i Lindsdal innan Maja bestämde sig för att pröva vingarna på annat håll.

– Jag har varit intresserad av möbeldesign nästan hela mitt liv. När jag gick i grundskolan så gjorde jag olika layouter för hur jag skulle kunna göra om mitt rum hemma. Sista året på Stagg, där jag pluggade Handel och administration, hade jag ett UF-företag som hette Frallbudet UF, där jag levererade färska frallor till dörren med tre stycken anställda samt frukostpaket till företag. Genom UF lärde jag mig hur man driver företag och efter studenten startade jag mitt första företag. Jag ville göra möbler men hade ingen kunskap, jag hade gått träslöjd men man behöver ju lära sig mer än så, säger Maja.

Sagt och gjort flyttade hon till Malmö och sedan till Jönköping där hon började på utbildningen produktutveckling med möbeldesign.

– Det har varit väldigt kul att lära sig allt från grunden. Jag har kunnat det grafiska men aldrig vetat vilka sågar man ska använda, vilka radier saker ska ha eller hur man ska göra för att det ska bli skönt att dra handen över ett armstöd. Det har varit coolt att få testa sig fram och verkligen se vilket kvalitetsskillnad det har blivit sen man började.

Loungefåtöljer och soffbord från kollektionen "Pastille".
Loungefåtöljer och soffbord från kollektionen "Pastille".Foto: Maja Mattisson

Som slutprojekt har nu Maja och klasskompisarna fått designa två fåtöljer och ett soffbord för ett hotell utanför Vetlanda, vars sviter är designade av kändisarkitekten Gert Wingårdh.

– Det blev en stor hype av att det var han som designat sviterna. Hotellet riktar sig till kunder som vill isolera sig från samhället och vara mer i naturen, vi ville att möblerna skulle genomsyra luftighet, enkelhet och Småland. Jag är otroligt nöjd med resultatet. Det kändes häftigt att Gert besökte vår monter och provsatt sig på våra möbler och älskade dem, det är positivt när en stor arkitekt gillar det vi gjort.

Klassen delades in i grupper där varje grupp fick designa möbler för varsin svit. Majas grupps kollektion kallas ”Pastille”.

– Våra värdeord för kollektionen är luftigt, enkelt och Småland. Vi ville få in hantverkskänslan i våra möbler genom detaljer som kan verka onödiga för det otränade ögat inom design men som ger mycket till utseendet och känslan. Till exempel arbetade vi med att slipa fåtöljerna i tre dagar för att skapa en upplevelse när man drar händerna under armstödet.

Vad vill du göra i framtiden?

– Efter examen vill jag flytta tillbaka till Malmö och starta upp mitt företag igen för att börja göra möbler. Malmö är en kreativ plats där jag blir som mest inspirerad. Jag vill gärna samarbeta med andra entreprenörer då det finns så många kreativa människor som jag, som vill etablera sig på marknaden men har inte kunskapen i hur man ska nå en större publik ensam.

– Möblerna som jag kommer skapa är möbler som håller för framtiden genom att använda naturmaterial, svenska träslag och med ett nytänkande mindset kring vad design är och borde bli.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.