GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malin släpper boken Fat Dance: ”Det är lite Fucking Åmål 2.0”

Malin Eriksson Sjögärd är just nu aktuell med boken Fat Dance, som tar upp kroppskampen för unga. Det är en bok som utmanar normer och skapar ett friare sätt för unga att se på kropp och kön.
Publicerad 27 november 2021
Malin Eriksson Sjögärd och omslaget till boken Fat Dance.
Malin Eriksson Sjögärd och omslaget till boken Fat Dance.

– En morgon fanns huvudpersonen Maddi väldigt tydligt i min fantasi. Hon är en tolvårig tjej som älskar dans och hon är tjock. Hon råkar ut för väldigt mycket förtryck och det är svårt att vara tjock i vårt samhälle eftersom det finns en stark smalhetsnorm. Men boken har ett tydligt budskap till läsaren - att det går att vara stark, cool och en stjärna även när man är tjock, säger bokens författare Malin Eriksson Sjögärd.

Fat Dance har förutom kroppsaktivism även ett queert tema. Maddi har hjälp av sin äldre kusin Emy som är med i en dansgrupp som arbetar för tjockas rätt. Samtidigt får hon en ny bästa vän i Elli, som identifierar sig som ickebinär med pronomen hen och förstår hur det är att vara normbrytande.

– Boken utspelar sig i Åmål, och den är skriven med en blinkning till filmen Fucking Åmål. Det blir lättare för Maddi när Elli börjar i hennes klass. Eftersom Elli är ickebinär, så råkar hen också ut för mycket förtryck mot sin kropp. Tillsammans blir Maddi och Elli väldigt starka, och de inleder också en romans, precis som de gör i Fucking Åmål. Så jag tänker att Maddi och Elli kan ses som dagens Agnes och Elin - det är lite Fucking Åmål 2.0, berättar Malin.

Boken är en mellanåldersbok och hittas i åldersspannet 9 till 12 år i bokhandeln. Men den är även läsvärd för unga tonåringar, enligt Malin.

– Många börjar tänka på sin kropp redan i tidig ålder och det är viktigt att fånga upp läsarna tidigt. Jag hoppas att de som läser boken känner att man vill vara Maddi. Hon är en hjälte som för en viktig kamp. Det finns väldigt lite litteratur om barn som är tjocka som gör häftiga saker, men det är viktigt med representation. Det finns massor av människor som aldrig ser sig speglade i litteraturen.

Malin har skrivit runt 30 böcker i många olika genrer. Mestadels har de handlat om hästvärlden och ponnysporten. Förutom att skriva barnböcker är Malin också lektor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet.

– Jag gick själv kursen ”Att skriva barnlitteratur” år 2010, vilket var första året den gick. Det är samma kurs som jag nu är lärare i. Den kursen har betytt mycket för mig och var en viktig milstolpe. Den ger mycket till ens skrivande, men också mycket kunskap om hur branschen funkar. Det är två saker som behövs för att etablera ett författarskap, säger Malin och fortsätter,

– Jag har älskat berättelser hela mitt liv. Jag skrev varje dag i 4,5 år innan jag fick min första bok publicerad. Jag vet mycket om det hårda slitet och att det faktiskt går om man är tillräckligt envis. Det är många som har fått ett etablerade författarskap som har gått kursen. Alla kurser på kreativt skrivande är distanskurser, och det är studenter från hela Sverige som går den, berättar Malin.

Och en sista fråga om temat i boken: Det finns mycket utseendehets bland unga idag. Vad är dina tankar om det?

– Det har varit så i flera generationer. Vi har en skadlig kroppsnorm i samhället. Idag tycker jag att det finns en stark motrörelse mot det, och där spelar sociala medier en jätteviktig roll. Jag hade inte kunnat skriva Fat Dance för tio år sedan. Maddis utveckling och revolution är jätteberoende av att det finns en kroppsaktivistisk rörelse. Det finns förutsättningar i dag för en tolvåring i fucking Åmål att inse att smalhetsnormen inte är det enda sättet att se på världen.

Fat Dance av Malin Eriksson Sjögärd, Omslag: Moa Schulman, Förlag: Opal
Fat Dance av Malin Eriksson Sjögärd, Omslag: Moa Schulman, Förlag: Opal
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.