Annons

Man åtalas – skulle slå man med yxa

Mannen hade tagit med sig en yxa och försökt komma in på en adress i Smedby för att, enligt förundersökningen, ”slå in huvudet på en kille”. Nu åtalas en 52-årig man för grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.
Publicerad 1 december 2022
Montage.
Montage.Foto: Polisen, Mostphotos

Det var den fjärde juli i år som två väktare som larmats till en adress i Smedby påträffade 52-åringen. När väktarna befann sig utanför ett trapphus så såg de hur en kraftigt berusad man med en yxa i handen dök upp bakom dem. I förhör uppger en av väktarna hur yxmannen ”bestämt” gick mot porten och försökte komma in genom att rycka i dörren. Efter att mannen inte kom in ska han ha slängt yxan på en gräsplätt bredvid porten.

Väktarna kunde efteråt larma polis och den åtalade 52-åringen ska då ha sagt till väktarna att han var där för att ”slå in huvudet på en kille”. När väktaren frågade varför mannen ville göra det så ska han ha svarat att någon hade hotat hans kompis och att han ville försvara denne.

Annons

När polisen kom till platsen satt 52-åringen i aktuellt trapphus och kunde snabbt gripas.

Mannen åtalas nu för grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Enligt åtalet ska yxan ha varit ägnat att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa.

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas för grovt brott eftersom mannen vid tillfället för brottet var påverkad av alkohol och narkotika. Det ska därför ha funnits en risk för att han hade kunnat attackera någon med yxan.

Mannen förnekar brott och uppger i förhör att han hade med sig yxan för att kunna använda den i självförsvar om någon skulle ge sig på honom.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons