Annons

Man avled på sjukhus efter trafikolycka – förare åtalas

En man åtalas vid Kalmar tingsrätt för vårdslöshet i trafik. Det var den 19 september 2021 som mannen körde in i en framförvarande bil på Ölandsleden. Bilen framför slungades in i sidoräcket, och en av de drabbade personerna avled några dagar senare på sjukhus.
Publicerad 21 februari 2022
Foto: Hedda Ottestam

Enligt stämningsansökan ska mannen, som är född 1994, ha haft bristfälligt mönsterdjup på framdäcken som försämrat bilens bromsförmåga. Han ska heller inte ha anpassat hastigheten till trafikförhållandena.

Åklagaren menar att mannen inte haft tillräcklig uppmärksamhet på vare sig det egna fordonets manövrering eller på körbanan, vilket ska ha lett till att han körde in i bilen framför som slungades in i sidoräcket, med personskada och fordonsskada som följd. I direkt anslutning till det ska han sedan ha kommit över i mittlinjen och kolliderat med en mötande personbil, med fordonsskada som följd.

Annons

En av männen som satt i bilen framför, som slungades in i sidoräcket, fördes till sjukhus med frakturer på revbenen. Han var vaken och talbar när han anlände. Några dagar efter olyckan försämrades mannens tillstånd och han avled på sjukhus den 24 september.

Enligt rättsmedicinska enheten i Linköping bedöms traumat och frakturerna ha utlöst en försämring av mannens tidigare sjukdomstillstånd, men skadorna i sig ska inte ha varit dödliga. Omständigheterna talar för att dödsfallet varit sjukdomsrelaterat till följd av olyckan.

Åklagarens påföljdsförslag för mannen som åtalas är 40 dagsböter om 160 kronor, vilket totalt blir 6 400 kronor.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons