Annons

Man bar hemmagjort hagelvapen och skyddsväst – åtalas för grovt vapenbrott

En kille i 20-årsåldern från Kalmar kommun står åtalad för grovt vapenbrott efter att ha innehaft ett skarpt hemmagjort hagelvapen – så kallat slam-fire gun.
Publicerad 26 februari 2023
Skyddsväst och det hemmagjorda hagelvapnet.Foto: Ur polisens förundersökning

Det var den 22 januari i år som en polispatrull kontrollerade en man på elsparkcykel på Sandåsgatan vid Coop i Kalmar. Under kontrollen ringde mannens telefon och det var en kompis som sökte honom. Kompisen satt i en taxi och väntade på att mannen på elsparkcykel skulle betala för taxin.

En annan polispatrull körde bort till parkeringen och lokaliserade taxin. En polisman berättar i ett PM att de började prata med kompisen, en man i 20-årsåldern. Polisen noterade att han hade synliga kanter på sin t-shirt, vilket indikerade på att han bar skyddsväst. Mannen medgav att han bar skyddsväst och han ombads att följa med ut ur taxin.

Annons

När polismannen gick iväg en bit för att prata ostört med sina kollegor såg de hur mannen försökte fly, men de kunde efter en kort språngmarsch gripa honom. När de gick tillbaka mot polisbilen tappade mannen ett kortare järnrör ur jackan. Vid visitation hittade man ytterligare ett järnrör och två hagelpatroner i bröstfickan. Det visade sig efter kontroll vara ett så kallat slam-fire gun – ett skarpt hemmagjort hagelvapen.

Mannen berättar i förhör att han försökte fly eftersom han ”hade skiten i fickan” och menar patronerna. Han uppger att han varit orolig den senaste tiden på grund av ett hot som en anhörig fått i brevlådan. Det är därför han bar skyddsväst och vapnet.

Mannen åtalas nu för grovt vapenbrott. Åklagaren anser att det bör bedömas som grovt eftersom vapnet innehafts i ett fordon på allmän plats och att det kan befaras komma till brottslig användning.

Mannen erkänner vapenbrott av normalgraden, men nekar till grovt vapenbrott. Mannen kan även komma att åtalas för ringa narkotikabrott, dock har analysen ännu inte kommit.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons