Annons

Man bötfälld för fortkörning – körde om polisbil

En man 40-årsåldern döms för hastighetsöverträdelse efter att ha kört för fort på E22 – där han också körde om en polisbil.
Publicerad 15 mars 2021
Foto: Tommy Alvén/Mostphotos

Det var i april förra året som mannen var på väg till Kalmar från Ålem. Han körde bil på E22 och hamnade bakom en polisbil. På aktuell sträcka var den högsta tillåtna hastigheten 100 kilometer i timmen.

Polismannen berättar i förhör att han såg att en bil kom ifatt honom i relativt hög hastighet och att denne sedan körde om honom. Polismannen inledde ett efterföljande och nollställde trippmätaren samt ställde in farthållaren på 115 km/h. Under kontrollsträckan höll bilisten en konstant hastighet på 115 km/h.

Annons

Eftersom polismannen var ensam i polisbilen tillkallade han förstärkning som skulle möta upp honom i Kalmar där bilen också stoppades. Eftersom en polisbils hastighetsmätare kan visa något över den verkliga hastigheten genomfördes en kontroll med laserinstrument. Vid kontroll uppmättes den faktiska hastigheten till 111 km/h när polisbilens hastighetsmätare visat 115 km/h.

40-åringen vidgår att han körde det aktuella fordonet och att han kan ha kört något över högsta tillåtna hastighet men att han senare höll rätt hastighet. Han upplevde det senare som väldigt stressande att polisbilen var efter honom och tyckte det var konstigt att polisbilen inte stoppade honom utan bara följde efter. Han ville att rätten skulle notera om att det inte fanns någon video eller inspelning från omkörningen och att rapporten från händelsen inte är tillräckligt detaljerad att den styrker att han kört för fort.

Tingsrätten säger att den mätmetoden som använts är i sig förenad med vissa osäkerhetsfaktorer men har i regel accepterad i praxis. Kontrollsträckan har haft tillräcklig längd, avståndet mellan fordonen var konstant och den avlästa hastighetsmätaren ska ha varit tillförlitlig. Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att det är styrkt att mannen kört 111 km/h på en väg med hastighetsbegränsningen 100 km/h.

Mannen döms till 2 000 kronor i böter.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons