Man dömd för valborgsmordet får inte fallet prövat i Högsta domstolen

Den 23-årige man som dömdes till 16 års fängelse för mordet på en 22-årig man utanför ST1-macken i Berga förra året får inte fallet prövat i Högsta domstolen, rapporterar P4 Kalmar.
Publicerad 30 januari 2023
Via övervakningskameror i Berga kunde polisen följa de dömda männen på väg till mordplatsen innan knivmordet.
Via övervakningskameror i Berga kunde polisen följa de dömda männen på väg till mordplatsen innan knivmordet.Foto: Polisen, Linus Gunnarsson

Det var på valborgsmässoafton förra året som en 22-årig man blev knivhuggen till döds utanför ST1-macken mellan Berga och Funkabo. Detta ska ha skett i samband med ett bråk.

Fyra män, mellan 19 år och 23 år, åtalades i augusti förra året för grov misshandel och en 17-åring åtalades för mord. Under den pågående rättegången ändrades brottsmisstanken mot 23-åringen från grov misshandel till mord.

23-åringen dömdes vid Kalmar tingsrätt till 16 års fängelse för mord och 17-åringen dömdes till fyra års sluten ungdomsvård, också för mord. De resterande tre männen dömdes till två års fängelse för grov misshandel.

I början av 2023 ville den dömde 23-åringen att Högsta domstolen skulle ta upp fallet då han menade att åklagaren utvidgat åtalet för sent i processen, och att det hade varit en annan sak om nya vittnesuppgifter eller teknisk bevisning hade framkommit efter att åklagaren väckt åtal.

För att HD ska ta upp överklagandet krävs först ett beviljat prövningstillstånd.

Nu rapporterar P4 Kalmar att HD inte beviljar prövningstillstånd. Det betyder att påföljderna står fast och att 23-åringen får 16 års fängelse och 17-åringen fyra års sluten ungdomsvård.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.