Man döms för lång rad brott efter stöld på Oxhagshemmet

En man i 25-årsåldern stal en anställds nyckel från Oxhagshemmet och gjorde inbrott i hennes hem där sonen och maken låg och sov. Nu har han dömts.
Publicerad 5 augusti 2020
Foto: Agnes Aronsson

En man i 25-årsåldern har nu dömts vid Kalmar tingsrätt för en lång rad brott. Mannen döms för grov stöld, stöld vid två tillfällen, ringa stöld vid två tillfällen, försök till stöld, häleri, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning vid två tillfällen, rattfylleri vid två tillfällen, brott mot knivlagen vid två tillfällen samt ringa narkotikabrott.

En av brotten inträffade den 29 juni då mannen bröt sig in i en byggarbetsplats samt på Oxhagshemmet i Kalmar. Personalen på hemmet larmade polisen.

– Där grep vi en kille som låg och sov i ett utrymme. Personalen såg den andre mannen bära i väg stöldgods. Han hade lämnat när vi anlände, men vi kunde sedemera spåra upp honom med hundpatrull, sa polisens presstalesperson Robert Loeffel vid tillfället.

Mannen, som är i 25-årsåldern, ska ha burit i väg en tv. När han anträffades av polisen cyklade han runt i en cykel från Kalmar kommun, samt kläder och en nyckelbricka som tillhörde en person i personalen på Oxhagshemmet.

Personal från byggnadsbolaget sökte igenom närområdet och hittade då fler stöldgods i omgivningen.

– Mannen i 25-årsåldern hade stöldgods på sig från en lägenhet. Den hade han kommit in i genom att hitta en nyckel på Oxhagshemmet som gick till en anställds bostad. Han hade därefter tagit sig in i lägenheten och stulit en ipad, säger Robert Loeffel.

Stölden gjorde han samtidigt som maken och sonen till den anställde låg och sov i bostaden.

Vid ett annat tillfälle, i slutet av maj, körde mannen i 25-årsåldern drogpåverkad i området kring Norrliden i Kalmar. Då han försökte undvika polisen gasade han upp i 100 kilometer i timmen och körde vårdslöst och ryckigt på såväl cykelvägar som i bostadsområdet, innan polisen kunde gripa honom.

25-åringen har nu dömts vid Kalmar tingsrätt till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, då han ska ha haft ett missbruk. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse 1 år ha dömts ut.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.