Annons

Man döms för mordbrand – brände ner huset när sambon gjorde slut

En man i 65-årsåldern döms till fängelse vid Kalmar tingsrätt för mordbrand.
Publicerad 8 februari 2022
Kalmar tingsrätt
Kalmar tingsrättFoto: Hedda Ottestam

Mannen hade varit sambo med en kvinna på en ort i Kalmar kommun i cirka tio års tid när hon i februari 2021 meddelande att hon ville separera. Mannen gick ner i husets källare där han drack sprit och tog en mängd tabletter. Kvinnan kontaktade då sjukvården. Mannen har i förhör berättat att han vaknade upp på psyket på sjukhuset och fick lämna dagen därpå. När han kom hem igen flyttade kvinnan hem till sin far och gav mannen en månad på sig att flytta ut.

Samma natt, natten mellan den 10 till 11 februari 2021, fick hon beskedet att huset brann. Kvinnan har i förhör berättat att hon fick en chock och att det var fruktansvärt att se huset nedbränt och att det har påverkat henne väldigt mycket. Efter händelsen har hon varit rädd för sin ex-sambo och han har ett besöksförbud.

Annons

Mannen i 65-årsåldern har i förhör uppgett att han återigen hade tagit en mängd tabletter efter att han kommit hem från sjukhuset, men att han inte mindes mycket av vad som hände sedan förrän han vaknade upp på sjukhuset i Linköping. Han har i förhör berättat att han mindes att han låg i sängen i hemmet, att det brann och gjorde jätteont. Han var tvungen att få hjälp så han körde till polisen i Kalmar och ringde på en klocka.

En polisman som har förhörts i ärendet har uppgett att han via polisradion hade hört att det brann i ett hus. Han satt och arbetade när det ringde på porttelefonen till stationen. Där stod den nu dömde mannen. Han var brännskadad och kläderna var delvis bortbrända, så de kallade på ambulans. Mannen ska ha luktat starkt av bensin och brand. Mannen i 65-årsåldern fick allvarliga kroppsskador av branden. För polismannen berättade mannen i 65-årsåldern att han hade hällt bensin i köket och tänt på varpå en explosion uppstått. Han valde då att ta bilen till Kalmar, och på vägen mötte han blåljus. Polismannen informerade mannen om att han var gripen för mordbrand.

Förutom erkännandet när mannen anlände till polisstationen natten för branden ska han också ha erkänt i ett första förhör. Senare har han sagt att han varken kan erkänna eller förneka gärningen.

Tingsrätten anser dock att den tekniska utredningen med styrka talar för att de uppgifter som mannen lämnat till polismannen under brandnatten stämmer. Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen i 65-årsåldern är gärningsmannen och att han uppsåtligen förorsakat branden genom att ha tänt eld på bensin.

Ex-sambon hade begärt 409 900 kronor i skadestånd av mannen, men han döms att betala skadestånd om 115 500 kronor till henne. Han ska även avtjäna ett två år långt fängelsestraff för mordbrand.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons