Annons

Man döms för mordförsök – attackerade exets dotter och pojkvän med kniv

En 51-årig man döms till 15 års fängelse för två mordförsök efter en knivattack i Kalmar i våras. Mannen försökte först hugga exets dotter med kniv och högg sedan hennes pojkvän i bröstet.
Publicerad 3 augusti 2023
51-åringen kunde gripas med flera vapen på sig på brottsplatsen.
51-åringen kunde gripas med flera vapen på sig på brottsplatsen.Foto: Ur polisens förundersökning

En 51-årig man hemmahörande i Kalmar kommun döms till 15 års fängelse för två fall av mordförsök som inträffade i ett bostadsområde i Berga den 18 maj i år. Mannen utrustade sig med flera knivar, begav sig till sin ex-sambos dotter och hennes pojkvän och gick sedan till attack i deras bostad.

Mannen gick först till attack mot exets dotter men pojkvännen gick emellan och blev i stället knivhuggen av 51-åringen i bröstkorgen och fick livshotande skador. Kvinnan klarade sig undan utan fysiska skador. Bland bevisningen mot mannen finns en film som visar händelseförloppet av attacken som filmades av en bekant till paret som befann sig i bostaden.

Annons

Kvinnan, den knivhuggna mannen och deras bekanta lyckades efter attacken gömma sig på toaletten för att larma polis. När polisen sedan kom till villakvarteret kunde 51-åringen gripas utanför bostaden.

Enligt vad som framkommit under utredningen ska motivet bakom mordförsöken varit att 51-åringen blev svartsjuk efter att exet träffat en ny partner. Tingsrätten finner det styrkt att 51-åringens syfte med knivattacken varit att döda exets dotter för att hämnas på sin före detta sambo.

51-åringen kan varken erkänna eller förneka försök till mord, då han säger sig ha dåliga minnesbilder från händelsen. Han uppger i förhör att han inte ville döda exets dotter och att det inträffade är ”obegripligt” för honom. Tingsrätten finner det dock försvårande att han sökte upp paret i deras gemensamma bostad och skriver i sin dom att gärningen var planerad.

Utöver mordförsöken döms 51-åringen även för olaga hot efter att han uttalat hot om att sätta eld på ex-sambons hus, grovt brott mot knivlagen och ringa vapenbrott. Han ska även betala 240 000 kronor i skadestånd till exets dotter, närmre 297 000 kronor till hennes pojkvän och 21 400 kronor till sin före detta sambo.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons