Annons

Man döms för rattfylleri – försökte rädda sig själv och ”ny dyr bil” från bekant med vapen

Under en lunchträff ska en man ha känt sig hotad av en bekant som under påverkan av alkohol avfyrat ett vapen. För att fly undan den hotfulla situationen satte han sig själv berusad framför ratten.
Kalmar • Publicerad 13 februari 2022
Foto: Agnes Aronsson

En 56-årig man döms vid Kalmar tingsrätt för rattfylleri. Det var i juni år 2021 som han stoppades av polis på en väg i Ljungbyholm och då uppmätte 0,58 promille alkohol i blodet.

Mannen erkänner att han gjort det han anklagas för, men förnekar att det skulle röra sig om brott. Detta då han menar att han befunnit sig i en nödsituation.

Annons

Det hela började med att en bekant till den 56-åriga mannen föreslog att de skulle träffas hemma hos dennes mamma för att äta lunch tillsammans. Även 56-åringens son ska ha följt med på lunchen.

Enligt 56-åringen ska den bekante mannen visat upp ett vapen under lunchträffen och skjutit ett flertal skott över ett fält. Han menar ändå att de dittills ska ha haft en trevlig lunch – de åt mat och drack öl och vin.

Mamman ska sedan ha tagit fram en tårta som mannen sedan ska ha tappat. Mannen ska ha varit märkbart berusad och fumlat med vapnet och ammunitionen. 56-åringen ska då ha sagt att det var nog och försökt ta ifrån mannen vapnet. I förhör berättar han att han upplevde situationen som ”mycket skrämmande” och att det tidigare hänt att den bekanta ”flippat ur” till följd av alkoholintag.

56-åringen berättar att han bara skulle köra en kortare sträcka för att sedan bli hämtad av anhöriga. Han menar att han inte såg några andra alternativ för att undgå den farliga situationen och för att rädda sig själv, sin son och sin nyinköpta dyra bil. Även sonen berättar i förhör att det det var en akut situation.

De satte sig därför båda två i bilen, med 56-åringen vid ratten. Kort därefter stoppades de av polis som kallats till platsen på grund av larm om skottlossning.

Tingsrätten förstår att mannen och sonen blivit rädda i stunden men bedömer att de hade flera andra handlingsalternativ än att köra från platsen med bil i onyktert tillstånd. De hade kunnat larma polisen, bett de anhöriga hämta dem på platsen eller tagit sig till fot från platsen.

Oavsett om det förekom en nödsituation eller inte var hans agerande oförsvarligt, menar tingsrätten. Mannen döms därför för rattfylleri till 40 dagsböter á 430 kronor, totalt 17 200 kronor. Han ska även betala 800 kronor till brottofferjouren.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons