Annons

Man döms till fängelse – använde sig av illegal arbetskraft och körde rattfull

En företagare i Kalmar kommun som driver ett mindre byggföretag i Kalmar kommun döms till två månaders fängelse – detta efter att han kört rattfull och använt sig av illegal arbetskraft.
Kalmar • Publicerad 8 februari 2023
Arkivbild. Arbetare.Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

Det var vid en arbetsplatsinspektion som gränspolisen påträffade fyra personer från Georgien som arbetade åt den nu dömda mannen. Företagaren uppger att arbetarna endast utfört lättare städarbete för mat och husrum – medan de utländska arbetarna berättar att de fått 12 euro för arbetet de utfört.

Men användningen av den illegala arbetskraften slutade inte efter gränspolisens första inspektion. Ett par månader senare upptäcktes det att företagaren hade anlitat två personer från Ukraina till att utföra arbete åt mannen. I förhör uppger mannen att han trodde att ukrainarna kunde börja arbeta i väntan på arbetstillstånd. Tingsrätten dömer dock mannen för två fall av brott mot utlänningslagen. Han ska betala ett skadestånd på totalt 287 000 kronor, baserat på varje anställd, i avgift enligt utlänningslagen. Han erkänner ett fall av brott mot utlänningslagen men förnekar det andra.

Annons

Förutom att mannen döms för att ha använt sig av illegal arbetskraft döms han även för grovt rattfylleri, rattfylleri och tre fall av olovlig körning, grovt brott. När han gjorde sig skyldig till grovt rattfylleri stoppades han av polis med omkring 2,3 promille i blodet.

Mannen erkänner punkterna som rör rattfylleri och ett fall av olovlig körning men inte övriga två.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons