GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man erkänner brott – körde grovt rattfull på Ölandsbron

Publicerad 21 maj 2022
Ölandsbron
ÖlandsbronFoto: Linus Gunnarsson

En man i 70-årsåldern står åtalad vid Kalmar tingsrätt misstänkt för grovt rattfylleri. Mannen ska ha kört personbil den 7 april i år efter att ha druckit alkohol. Han stoppades av polis på Ölandsbron och när alkoholkoncentrationen i blodet testades ska den ha uppmätts till 1,91 promille.

Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkoncentrationen låg över 1,0 promille, vilket i Sverige är gränsen för grovt rattfylleri. Körningen ska dessutom ha varit en påtaglig fara för trafiksäkerheten och mannen ska ha vinglat kraftigt över körbanan. Han har i förhör erkänt brott.

Så reagerar vi vid olika promille:

0,2 promille: Du blir avspänd och din självkritik minskar. Du känner dig allmänt väl till mods.

0,5 promille: Du känner dig upprymd och hämningar minskar. Sämre reaktionshastighet och precision. Omdömesförmåga försämras.

0,8 promille: Överdrivna rörelser och långsammare reflexer. Sämre synförmåga och överdriven självsäkerhet.

1,0 promille: Sluddrigt tal, svårt att gå rakt.

1,5 promille: Känsloutbrott, ragglande gång och eventuella kräkningar.

2,0 promille: Dubbelseende och svårt att gå upprätt.

3,0 promille: Du uppfattar inte vad som händer.

4,0 promille: Medvetslöshet. Stor risk för dödlig alkoholförgiftning.

Källa: Systembolaget

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.