Annons

Man hotade ungdomar i a-traktor med vapenliknande föremål

Ett gäng ungdomar som färdades i två a-traktorer blev plötsligt omkörda av en bil där en passagerare lutade sig ut genom rutan och riktade ett pistolliknande föremål mot dem. Nu döms en man i 20-årsåldern för olaga hot för händelsen.
Publicerad 8 oktober 2023
Kalmar tingsrätt, arkivbild.
Kalmar tingsrätt, arkivbild.Foto: Agnes Aronsson

Det var i juli förra året som a-traktorerna blev omkörda av bilen på Törnebyvägen i Kalmar. Passageraren i baksätet i bilen riktade ett pistolliknande föremål mot ungdomarna, som uppfattade det som ett riktigt vapen och blev mycket skrämda.

Ungdomarna berättade hur bilen som körde om stannade en bit framför dem och att en eller flera personer klev ur bilen, för att sedan skrika åt dem.

Annons

Polis larmas om att några ungdomar blivit hotade och de fick signalement på bilen, som anträffades på en parkeringsplats. En polisman berättar att han på 30 meters avstånd såg hur en person sprang från bilen. Personen kunde senare gripas på en buss i närheten. Längs flyktvägen anträffades ett par handskar och en soft airgun.

Mannen menar att han är oskyldig. Han blev upphämtad i bilen efter jobbet och de var totalt fyra personer i bilen. Han kan bara namnge föraren, men inte de andra. Han vill inte säga vem det var som hade pistolen och han kände till att det var en luftpistol. Det var bara han och föraren kvar i bilen när polisen kom. Han tog med sig pistolen och sprang, han vet inte varför.

Luftpistolen hittades slängd längs flyktvägen. Den var i flera bitar och troligtvis gått sönder efter att ha slängts i väggen.
Luftpistolen hittades slängd längs flyktvägen. Den var i flera bitar och troligtvis gått sönder efter att ha slängts i väggen.Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Tingsrätten anser att mannens agerande, att ta med sig luftpistolen som användes vid hotet, som märkligt om han inte själv var gärningsman. Han kan heller inte uppge vilka andra som åkte i bilen, därför kan hans uppgifter inte kontrolleras och har ett mycket lågt bevisvärde. Det finns även uppgifter på att det var han som satt på platsen där pistolen riktades från.

Sammantaget menar tingsrätten att bevisningen är tillräcklig för att döma mannen för gärningen.

Frågan var om hotet skulle bedömas som grovt eller av normalgraden. Pistolen var mycket lik en riktigt pistol, vilket gör det omöjligt för målsägandena att avgöra om det var det eller inte. Det talar för att det ska bedömas som grovt olaga hot. Dock menar tingsrätten att det har handlat om ett mycket kort händelseförlopp och eftersom det var ett luftvapen talar det för en mildare bedömning.

Mannen döms därför för olaga hot av normalgraden. Påföljden bestäms till villkorlig dom och samhällstjänst 75 timmar.

Han ska dessutom betala de sex ungdomarna 10 000 kronor vardera i skadestånd.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons