GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man i 30-årsåldern döms för en lång rad brott – sexuella ofredanden, hot och våld

Skadegörelse, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, två fall av olaga hot, två fall av sexuellt ofredande, två fall av ofredande och ringa misshandel. Det är listan på punkter som en man i 30-årsåldern från Mönsterås kommun nu döms för.
Publicerad 14 januari 2023
Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt.Foto: Agnes Aronsson

Det första brottet mannen gjorde sig skyldig till var att i december 2020 krossa flera fönsterrutor till en fastighet i Mönsterås. Därefter har brotten avlöst varandra.

I augusti 2021 blev det tumult inne på en livsmedelsbutik i Mönsterås då mannen var upprörd över att en kassörska inte kunde lämna kassan och hjälpa honom hitta en vara i butiken. Han rev då ner varor från ett ställ, varpå väktare ingrep. Mannen ville inte lämna butiken och när väktarna skulle avlägsna mannen från butiken krängde han med kroppen och sparkade på dem. Han uttalade även dödshot mot väktarna.

I oktober 2021 spelade mannen fotboll i Mönsterås kommun. Han spelade i ett förlorande lag och skulle passera personer som satt på åhörarbänkar. Han beordrade dem bryskt att flytta på sig och sparkade mot dem. En kille sa åt mannen att vara trevligare. I samband med detta hotade mannen killen och tog ett grepp om hans krage.

I januari 2022 och april 2022 har mannen sexuellt ofredat en kvinna genom att skicka meddelanden till henne med sexuell karaktär. Vid ena tillfället har han även skickat en video och bilder. Han har även uttryckt att han skulle påverka kvinnans bilbromsar i syfte att väcka fruktan hos henne.

I mars 2022 befann sig mannen på en restaurang. Där gick han fram till ett sällskap tjejer som skrattade högt, och mannen trodde att de skrattade åt honom. Mannen uttalade okvädningsord mot en av tjejerna varpå en annan tjej ställde sig upp, knuffade bort honom och sa åt honom att han inte får säga så. Då slog mannen till kvinnan på kinden med öppen hand. Mannen menade att han råkade komma åt tjejens kind, vilket tingsrätten uppfattar som tillrättalagt.

Mannen är tidigare ostraffad. I en personutredning kommer man fram till att det finns hög risk för återfall i liknande brottslighet och att ett tydligt övervakningsbehov föreligger. Tingsrätten finner att det genom utredningen är visat att mannen har ett stort behov av hjälp och stöd och eventuellt också av vidare psykiatrisk behandling. Därför anser tingsrätten att skyddstillsyn är den lämpligaste påföljden. Han ska dessutom underkasta sig vård och psykologkontakt som Frivården kan finna nödvändig.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.