Annons

Man i 60-årsåldern ofredande tonårstjej och hotade ordningsvakt

En man i 60-årsåldern från Mönsterås kommun döms för att ha ofredat en tjej i 13-årsåldern tjej i Kalmar och sedan gjort våldsamt motstånd mot ordningsvakter.
Publicerad 20 april 2023
Centralstationen i Kalmar.
Centralstationen i Kalmar.Foto: Kajsa Sjögren

Det var i januari 2021 som en tjej i 13-årsåldern befann sig i väntsalen på centralstationen i Kalmar. I samma väntsal uppehöll sig en väldigt berusad man i 60-årsåldern.

Tjejen berättar i förhör att mannen var högljudd och pratade med folk. Hon vände sig om och tittade vad mannen gjorde och då ska han ha börjat prata med henne. Hon sa ”vad gör du?” till mannen som då skrek något i hennes öra. Mannen reste sig, tog tag i hennes arm och slet så att hon nästan ramlade av bänken. Hon sade ”vad gör du, släpp mig”. Då släppte mannen. Hon kommer inte ihåg vad mannen skrek, men i första förhör med polis berättar hon att mannen ska ha skrikit ”dra åt helvete” i hennes öra.

Annons

Vittnen till händelsen tillkallade ordningsvakter. När de kom in i centralstationen såg de en man som visade tydliga tecken på berusning och att det låg vinflaskor kring honom. De beslutade att avlägsna mannen från väntsalen, men mannen började då kränga med kroppen.

”Mannen kämpade från början till slut. Mannen försökte sparka men träffade inte”, berättar en av ordningsvakterna vid huvudförhandlingen.

Ordningsvakten berättar vidare att mannen spände ögonen i honom och sa ”jag ska döda dig, jag kommer ihåg dig”.

Ordningsvakterna satte handfängsel på mannen men lyckades inte få ut denna, utan de fick till slut hjälp av polis med att bära ut honom.

Mannen berättar vid huvudförhandlingen att han bara har diffusa minnen av händelsen. Han minns att polisen tog honom utanför centralstationen och att det var svårt för polisen att ta honom eftersom han var så berusad. Det är möjligt att han pratade med andra människor på stationen, han är alltid högljudd och det förstärks när han är berusad.

Han har efter händelsen skrivit ett brev till tjejen, som skickats till polisen där han ville be om ursäkt. ”Hans agerande går emot hela hans policy för hur man beter sig.”

Tingsrätten konstaterar att det är en händelse som inträffade för drygt två år sedan och att det därför är naturligt att minnesbilderna har bleknat. De finner att både tjejen och ordningsvakten är trovärdiga och att deras uppgifter får stöd av bevisningen.

Mannen döms för ofredande, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Påföljden bestäms till villkorlig dom och 90 dagsböter om 110 kronor, totalt 9 900 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons