Annons

Man iklädd skyddsväst hotade att spränga psykmottagning

En man i 35-årsåldern döms vid Kalmar tingsrätt för att ha hotat att spränga psykmottagningen i Kalmar.
Publicerad 29 januari 2021

Mannen hade i oktober legat inlagd på psyket i någon vecka och blev därefter utskriven. I samband med utskrivningen bad han om narkotikaklassad medicin. När han nekades detta hotade han personalen om att han skulle spränga kliniken.

Mannen kom tillbaka till kliniken dagen efter och hotade återigen personalen att någon skulle bli skadad om han inte fick medicinen. I förhör berättar en sjuksköterska att mannen sagt att han hade gjort en bomb och att han skulle spränga entrén.

Foto: Polisens förundersökning
Annons

Mannen kom tillbaka en stund senare, då iklädd en skottsäker väst samt en väska. Sjuksköterskan berättar om att han då trodde att mannen skulle verkställa sina tidigare hot. 35-åringen avfyrade två raketer utanför ingången och tryckte i samband med det på brandlarmet. Personal på kliniken beskrev att det var kraftiga smällar som lät som en handgranat.

Polis tillkallades till platsen som kunde gripa mannen som låg på golvet i entrén med väskan bredvid sig. Vid visiteringen hittades en kniv i skyddsvästen. På arresten hotade mannen även en polisman genom att säga att han skulle leta upp var han bor och spränga hans bostad. Han berättade även att han hade sprängdeg hemma.

Foto: Polisens förundersökning

Vid en husrannsakan i mannens bostad hittades explosiva varor i form av 330 gram dynamitsprängämne samt två stycken elchockvapen.

Foto: Polisens förundersökning

Då det kunde misstänkas att mannen lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen beslutade tingsrätten att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

”I utredningen uttalas att mannen under vistelsen på vårdinrättningar ”haft en sviktande verklighetsuppfattning i sådan grad att han vid gärningarna får anses ha haft en allvarlig psykisk störning dock inte till den grad att han saknat förmåga att inse gärningarnas innebörd eller anpassa sitt handlande efter en sådan insikt”, skriver tingsrätten i domen.

Mannen döms därför till fängelse i två år. Han döms för grovt olaga hot, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, våld mot tjänsteman, fyra fall av hot mot tjänsteman, brott mot knivlagen, ringa vapenbrott samt ringa narkotikabrott.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons