Man körde grovt rattfull – körde in i polisbil

En man i 65-årsåldern köpte sprit på systembolaget i Kalmar som han senare drack i bilen. Det slutade med att han på hemvägen körde in i en polisbil.
Publicerad 4 december 2021
Foto: Hedda Ottestam

Den 25 mars i år larmades polis med anledning av en personbil som vinglade kraftigt på Karlskronavägen mellan Kalmar och Söderåkra. En polispatrull ställer sig vid en golfbana utanför Söderåkra som ligger intill vägen. Där ser de hur den aktuella bilen kommer körandes och tvärnitar 10 meter ifrån en stopplikts-skylt. Patrullen kör då fram och ställer sig framför bilen för att genomföra ett fordonsstopp.

I förhör berättar polispatrullen hur föraren tittar på polisbilen och sedan gasar upp och kör in i polisbilens vänstra front och trycker sig förbi. Patrullen sätter sig i polisbilen och kör efter bilen som till slut stannar mitt på bron över E22:an. Den här gången lyckas man få helt stopp på bilen genom att springa fram till den stillastående bilen och stänga av bilen genom att vrida om och dra ut bilnyckeln. I bilen hittas bland annat två tomma ölburkar i facket till förardörren.

Det visade sig att mannen hade 1,9 promille alkohol i blodet vid tillfället. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0.

I förhör berättade mannen att han och hans sambo haft en dålig relation under en tid. Den aktuella dagen fick han nog och lämnade hemmet och körde till Kalmar. Han hade tänkt ta in på hotell, men istället körde han till Systembolaget vid Giraffens köpcentrum och köpte starksprit och öl. Han satte sig i bilen och drack och bestämde sig för att övernatta i bilen. Han vaknade dock av att han frös väldigt mycket och bestämde sig då för att köra hem. Han säger att han han blev stressad när han såg polisbilar överallt och när han skulle stanna bilen råkade han trampa på fel pedal och gasade istället.

Mannen erkände och tingsrätten fann honom skyldig till grovt rattfylleri. När det gäller påföljden så bedömde Frivården att mannen kunde genomföra samhällstjänst och föreslog att han skulle dömas till skyddstillsyn med vård och behandling.

Tingsrätten betvivlar inte att skyddstillsyn med särskild vårdföreskrift skulle hjälpa mannen att hålla sig ifrån fortsatt brottslighet. Men med tanke på brottets art och straffvärde anser tingsrätten att det inte räcker som påföljd. Mannen döms därför till fängelse i två månader.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.