GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man körde in i mitträcke på E22 – döms för grovt rattfylleri

En man i 60-årsåldern från Mönsterås kommun orsakade en trafikolycka på E22. Nu döms mannen för grovt rattfylleri.
Publicerad 22 januari 2023
Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt.Foto: Agnes Aronsson

Det var en dag i november 2021 som en bil körde in i mitträcket på E22 i höjd med Rockneby. Mannen berättar vid huvudförhandling att han arbetade hemifrån och åkte därifrån vid sju på kvällen. Han säger sig att han kört mycket bil under sitt liv och alltid varit rädd för rattfyllerister och vilt på vägarna. Därför mår han nu mycket dåligt över vad som har hänt. Han hade aldrig satt sig i bilen om han hade misstankar om att han hade alkohol i blodet.

Han säger att det var mörkt och regnigt den aktuella tiden för olyckan. Han tror sig ha sett ett rådjur komma från höger och väjde in i mitträcket. Han blev väldigt förvånad när han blåste positivt i polisens sållningsinstrument. I inledande förhör nämnde han inget rådjur och det berodde på att han inte hade någon aning om att orsaken till olyckan spelade någon roll. Han säger att han alltid har varit positivt inställd till polisen, men vid detta tillfälle var det ingen som trodde på honom – oavsett vad han sa.

Mannen trodde att han måste ha varit på gränsen på 0,2 promille alkohol i blodet, vilket är gränsen för rattfylleri. Det visade sig att han hade 0,99 promille.

Mannen säger att han hade druckit alkohol på kvällen innan i samband med middagen. Det handlade om cirka två glas vin, tre starköl och några glas whisky.

Tingsrätten anser att mannen inte har lämnat någon förklaring som ger anledning att tro att alkoholkoncentrationen skulle kunna förklaras av något annat än uppsåtligt intag av alkohol. Även om han inte kände sig påverkad av alkohol påverkar inte det bedömningen. Mannan har dessutom vidgått att han druckit en förhållandevis stor mängd alkohol kvällen innan körningen.

Mannen döms även för vapenbrott. Mannen hade en revolver och ammunition i ett vapenskåp i hemmet, vilket det krävs vapenlicens för. Någon licens för vapnet har inte mannen. Han trodde inte att det behövdes då det inte var i funktionsdugligt skick.

Enligt ett expertutlåtande var det lätt att få revolvern i funktionsdugligt skick.

Mannen döms således för grovt rattfylleri och vapenbrott. Han är tidigare ostraffad och tingsrätten anser att det saknas övervakningsbehov och att det inte finns någon anledning att tro att mannen kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.

Påföljden blir villkorlig dom och samhällstjänst 75 timmar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.