GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man tog pojkar på könsorganen – mamma frikänns från misshandel

En man i 30-årsåldern döms för olaga hot och sexuellt ofredande för att han tog tre unga pojkar på deras könsorgan. En upprörd mamma till två av pojkarna åtalades för ringa misshandel efter att hon ska ha gett mannen en lavett – hon frias helt.
Publicerad torsdag 20:00
Foto: Agnes Aronsson

Händelsen utspelade sig i Nybro i september 2020. Tre barn berättade hur en man kom till basketplanen som de befann sig vid. Mannen utgav sig för att vara polis och arbeta med barn. Därefter tog han dem var och en på könet. Barnen har i förhör berättat att det gjorde ont och var obekvämt. Han ska även ha tagit en av pojkarnas innebandyklubba och höjt den mot dem och uttalat hot.

I samband med situationen hämtade två av pojkarna en mamma som befann sig i närheten och hon ringde i sin tur ytterligare en mamma. En av mammorna ska ha konfronterat mannen och frågat om han hade tagit på barnens könsorgan. Hon berättar att mannen svarade: ”Det kanske jag har gjort” och hånflinade.

Berättelserna får visst stöd av ett vittne om sett hur en kvinna kommit ner till planen och bland annat skrikit ”Om någon rör mitt barn igen” eller liknande.

Sammantaget anser tingsrätten att det genom åklagarens bevisning är bevisat att mannen tagit pojkarna på deras könsorgan. Pojkarna har alla tre lämnat långa, tydliga, detaljrika och sammanhängande berättelser om händelseförloppet. Dessa har enligt tingsrätten ”lämnats fritt, är nyanserade och sakliga.” Därför är deras uppgifter både trovärdiga och tillförlitliga.

Mannen har förnekat gärningen, men hans berättelse var vag, nedtonad och osammanhängande menar tingsrätten.

Han döms därför för sexuellt ofredande och olaga hot. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter på 50 om 70 kronor, totalt 3 500 kronor. Han ska dessutom betala 10 000 kronor i skadestånd till vardera pojke – totalt 30 000 kronor.

Mannen anmälde i sin tur den ena mamman för misshandel då han menade att hon slagit honom hårt i tinningen. Mamman menade att mannen ställt sig nära henne och att hon försökt mota bort honom. Då fastnade hon med handen i hans glasögon som ramlade ner till marken.

Tingsrätten menar att det mot bakgrund av de olika vittnesuppgifterna är oklart om mamman utdelat ett slag och om hon haft avsikt att orsaka mannen smärta. Hon frikänns därför från ringa misshandel.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.