Annons

Man utgav sig för att vara kriminalvårdare på krogen – döms

En narkotikapåverkad man i 20-årsåldern döms för att ha burit Kriminalvårdens kläder och utgett sig för att jobba för myndigheten, samtidigt som han var på krogen.
Publicerad 15 november 2023
Kriminalvårdare
KriminalvårdareFoto: Michael Folmer/Mostphotos

En kväll i juni i år blir polis kontaktade av ordningsvakter om att de sett en kille vid en krog i Kalmar gå runt med en jacka tillhörande Kriminalvården.

En polis skriver i ett pm att de gick fram till killen och frågade om han var i tjänst. Mannen svarade att han var det och att han övervakade en kille med skyddad identitet. När polisen ville se mannens tjänstelegitimation fick de svaret att han hade glömt det. Han sa att det här var hans första pass och att hans ”överordnade” hade gett honom uppdraget. Under samtalet uppkom misstankar om att mannen var narkotikapåverkad.

Annons

Mannen blev omhändertagen och under transporten till arresten berättade mannen att han hittat jackan, men ändrade sig senare att han hade beställt jackan på en hemsida.

Mannen berättar senare i förhör att han inte kommer ihåg så mycket från kvällen. Han vet inte varför han hade Kriminalvårdens kläder eller var han fått jackan ifrån. Han är inte, och har aldrig varit, anställd på Kriminalvården.

Nu döms mannen för föregivande av allmän ställning och ringa narkotikabrott efter utekvällen. Påföljden bestäms till 60 dagsböter om 50 kronor, totalt 3 000 kronor. Mannen erkänner brott.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons