Annons

Man våldtog minderårig flicka på fest – nu skärper hovrätten straffet

En 21-årig man dömdes tidigare i år till tre och ett halvt års fängelse för att ha våldtagit en minderårig flicka på en fest i Kalmar i höstas. Nu skärper Göta hovrätt straffet.
Publicerad 26 april 2023
Göta hovrätt.
Göta hovrätt.Foto: Mostphotos

Övergreppet inträffade i september 2022 när mannen befann sig i en lägenhet i Kalmar där det pågick en fest. I lägenheten befann sig flera andra personer, däribland en flicka som ännu inte fyllt 15 år.

Den 21-årige mannen har enligt domen med våld förgripit sig på flickan och han har också utdelat flera slag mot henne och förmått henne att använda narkotika, både före och efter våldtäkten. Mannen filmade delar av våldtäkten med sin telefon och ska dessutom ha använt olika föremål.

Annons

I februari dömdes mannen vid Kalmar tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Åklagaren yrkade då på att mannen skulle dömas för grov våldtäkt och ansåg att han ”visat särskild hänsynslöshet och råhet” och ”varit grovt oaktsam beträffande omständigheten att NN inte deltog frivilligt”. Tingsrätten ansåg däremot att då flickan inte drabbats av några fysiska skador skulle mannen endast dömas för våldtäkt av normalgraden.

Nu ändrar Göta hovrätt rubriceringen till grov våldtäkt och skärper straffet, från tre och ett halvt års fängelse till fem års fängelse. Även skadeståndet höjs, från 270 000 till 320 000 kronor.

”Enligt hovrättens samlade bedömning har NN genom sitt agerande visat särskild hänsynslöshet och råhet, och gärningen ska rubriceras som grov våldtäkt”, skriver Göta hovrätt i domen.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons