Annons

Många barn samlades när Sommarkul avslutades: ”Varit givande”

I sommar har Kalmar kommun i samarbete med Rädda Barnen hållit i Sommarkul för skolbarn i Norrliden. Under torsdagen samlades ett hundratal barn för avslutning i Norrlidsparken – innan skolan startar.
Publicerad 19 augusti 2023
Lilas, Linn och Sham var med på avslutningen.
Lilas, Linn och Sham var med på avslutningen.Foto: Privat

Projektet Sommarkul drivs av Kalmar kommun som samarbetar med Rädda Barnen. Samarbetet går ut på att ge barn runt Norrliden och Berga i Kalmar ett aktivt sommarlov. Många av barnen som deltagit under sommaren lever i ekonomiskt utsatta familjer.

– Vi vill göra det tryggt i områdena. Genom undersökningar har vi sett att det är oroligare i dessa områden, därför är det viktigt att ge barnen som bor där möjlighet till olika aktiviteter. I sommar har vi varit på Mötesplatsen eller i parken, beroende på väder och vind, säger Frida Karlsson, koordinator på kultur- och fritidsförvaltningen.

Sommarkul avslutning.
Sommarkul avslutning.Foto: Privat
Annons

I fyra veckor har kommunen och Rädda Barnen varit på plats i Kalmar. Under dagarna har kommunen bland annat bjudit på lunch, spelat kort, haft besök av Nycirkus från Kulturskolan och Biblioteket och spelat mycket fotboll. Uppskattningsvis har ett hundratal barn samlats på aktiviteterna varje vecka.

Mona och Mohammad grillade.
Mona och Mohammad grillade.Foto: Privat

– Det har varit fantastiskt att kunna bidra till ett värdefullt sommarlov. Det har varit givande, både för oss och barnen. Många är ju begränsade i dessa områden, det finns inte så många föreningar eller annat. Vi vill fortsätta med detta och hoppas att kommunen och politikerna satsar, så kommunen kan hålla i aktiviteter under andra lov också, säger Lisa Johansen, projektledare på Rädda Barnen.

Under torsdagen avslutades årets Sommarkul med en fest i Norrlidsparken, där det bland annat bakades muffins och grillades korv.

– Tycker att det är jätteroligt att vara med på Sommarkul. Jag har pärlat, målat, fått testa nya saker, och spelat Uno, säger nioåriga Mona.

– Jag har mycket roligt. Här är alla glada, säger Mohammad, elva år.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons