”Många fastnar nog i frågor som rör källsortering och pappersutskrifter”

Jane Wågsäter drömmer om att snorkla vid Stora barriärrevet, se valar på Maui och uppleva Costa Ricas regnskog. Samtidigt vill Länsförsäkringar Kalmar läns hållbarhetsansvarig minska sitt fotavtryck på klimatet. ”Så jag får nog fortsätta drömma”.
Publicerad 4 september 2021 • Uppdaterad 6 september 2021
Foto: Alice Lindström

God morgon Jane! Hur startar du helst dagen?

– Jag är en typisk nattuggla så bästa starten är att få vakna utan väckarklocka i lugn och ro. Mysigt om barnen är hemma och vi ligger allihop i sängen och gosar. Frukost på balkongen i morgonsolen med utsikt över havet är helt underbart och får mig verkligen att känna livskvalitet.

Vad ligger på nattduksbordet?

– Just nu ”Ett liv på vår planet” av David Attenborough. Oerhört läsvärd. Men där kan lika gärna ligga en feelgoodroman eller självutvecklingsbok.

När du är ledig, vad gör du gärna då?

– Tar med familjen på utflykt med hembakat fika på förmiddagen och ägnar eftermiddagen åt att pyssla i trädgården. På kvällen snor vi ihop en god middag, gärna med närmaste vännerna.

Till yrket är du hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Kalmar län - hur länge har du varit det?

– Jag anställdes i mars 2019. Hade hört gott om bolaget och tyckte det lät som en utvecklande tjänst men det är först nu jag till fullo förstår hur bra det är att arbeta på ett kundägt bolag. Vi tänker mer långsiktigt och är måna om att bidra till lokalsamhället.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har jobbat med miljö- och hållbarhetsfrågor i snart 20 år och har flyttat en del för jobbets skull. Har bland annat jobbat på Sakabs avfallsanläggning i Örebro och på Eon Värme i Malmö. Här i Kalmar har jag arbetat som hållbarhetsstrateg på kommunen och som konsult på WSP med uppdrag i hela Sverige och även några utomlands.

Vad gör en hållbarhetsansvarig egentligen?

– Jag ansvarar för att samordna och stötta i det lokala hållbarhetsarbetet. Dels handlar arbetet om att följa upp processer och att göra granskningar av att vi lever upp till lagar och andra krav. Dels handlar det om ett visionärt och strategiskt arbete genom att leda förändringsprocesser i bolaget som gör att vi är både fortsatt konkurrenskraftiga och bidrar till ett mer hållbart län.

Så vad gör Länsförsäkringar Kalmar län för miljön?

– Att hjälpa våra kunder att undvika skador inom till exempel brand, vatten och naturskador är ju en del av vår kärnverksamhet men är också hållbarhetsarbete. Jag tror till exempel inte folk vet att en villabrand i genomsnitt orsakar ett koldioxidutsläpp på 25 ton. Det motsvarar cirka 12 500 mils bilkörning så för varje brand vi lyckas förebygga sparar vi på miljön och håller nere skadekostnaden.

– Ett annat exempel är att vi tillsammans med våra lantbrukskunder ”städar” landsbygden. Vi betalar marknadsvärdet för deras skrot och står för 80 procent av kostnaden för farligt avfall. På så sätt samlade vi förra året in hela 42 ton farligt avfall.

Vad kan andra företag och organisationer göra för att bidra till en bättre värld?

– Det finns hållbarhetsaspekter inom det mesta, så det kan vara svårt att veta vad man ska fokusera på och många fastnar nog i frågor som rör källsortering och pappersutskrifter. Det gäller att göra en rejäl analys över vad som gör störst skillnad och vad vi kan påverka för att bidra till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Gärna med utgångspunkt i FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

– Företag som gör hållbarhet till en naturlig del av affären kommer också vara de som lockar den allra bästa framtida kompetensen och som blir långsiktigt konkurrenskraftiga.

8-11 september genomförs Kalmarsundsveckan - hur medverkar ni?

– Vi deltar i olika panelsamtal och föreläsningar samt står i ett tält på lördagens Nytt boendemässa. Besökarna får tips om hur man skapar en mer jämställd ekonomi hemma genom sitt sparande. Vi berättar också hur vi som försäkringsbolag resonerar kring fastigheter som påverkas av ett förändrat klimat, t ex översvämning eller stigande havsnivåer.

Vi byter spår. Vem ser du upp till?

– Jag ser upp till personer som har modet att gå sin egen väg, trots motstånd eller risk för sitt eget liv, som står upp för sina ideal med hjälp av ödmjukhet, kunskap och hårt arbete. Så många fantastiska människor som banat väg för oss andra och förändrat normer och regler som många idag tar för givet, exempelvis mänskliga rättigheter och jämlikhet. Sen ser jag också upp till alla vardagshjältar där ute som varit med om motgångar i livet men som ändå hittar mening och mål och kan bjuda på ett leende.

Du får bjuda några kändisar på middag - vilka väljer du?

– Då skulle jag bjuda in Dalai Lama, Michelle Obama, Greta Thunberg, Elon Musk och Astrid Lindgren. Vi skulle prata politik, hållbarhet, meningen med livet och njuta av läckra smårätter som Tareq Taylor lagar till oss - till tonerna av Nina Simone. Vilken grej!

Berätta något kul om dig själv som inte så många vet!

– Jag, som sedan barnsben haft vattenskräck, har precis tagit kitecertifikat, glatt påhejad av Niclas som vindsurfar och kitar själv. Det gäller att utmana sig själv och gå utanför sin comfortzone.

Vart går drömresan?

– Tudelad fråga eftersom jag drömmer om att få snorkla i Stora barriärrevet, se valar på Maui och uppleva regnskogen med sin mångfald i Costa Rica. Samtidigt vill jag minska mitt fotavtryck på klimatet så får nog fortsätta drömma. Eller kanske segla dit?!

Vad gör du om tio år tror du?

– Tänker inte så långt fram, försöker mer ta dagen som den kommer då livet ändå sällan blir som man tänkt sig. Viktigast är att familjen och jag mår bra och att jag har ett meningsfullt jobb där jag får vara med och göra skillnad.

Vad händer i ditt liv den närmaste tiden?

– Jag längtar efter att få umgås med familj och vänner igen, gå på konserter och så efter pandemin. Samtidigt är jag rädd för att det kommer bli en hysteri kring att folk ska resa och konsumera som aldrig förr, för att kompensera det som blivit inställt. Nu har vi chansen att ställa om till ett mer hållbart sätt att leva. Att ändra sitt beteende är svårt men jag är mer hoppfull i att vi kan ändra på vår livsstil, när vi måste.

Fakta

Jane Wågsäter

Ålder: 42 år.

Yrke: Hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Kalmar län.

Familj: Mina döttrar Alice och Isabelle, min man Niclas med bonusbarnen Marius och Linus samt två kaniner och två katter.

Bor: Växelvis i hus på Revsudden norr om Kalmar och Karlskrona.

Uppväxt: Jönköping, men bodde mina första år i Tunisien och på Sri Lanka.

Beskriv dig själv med några ord: Engagerad, öppen, högsensitiv och livsbejakande.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.