Annons

Många glada ansikten vid sommarfest på Norra vägen

Under torsdagen var det party på Norra vägen 47. Då anordnade nämligen Komvux sommarfest för SFI. Det bjöds på korv, det var tårttävling, sång, dans och dragkamp – men framförallt var det god stämning.
Publicerad 28 maj 2023
Från vänster: Eleverna Mirjana Demiri och Zeljana Gvozdenac Trifunovic. Lena Eklund (lärare i svenska som andraspråk och samhällskunskap) och eleven Christine Contardo. "Vi vill nog fortsätta studera", säger Mirjana och Zeljana som avslutar sina studier nu efter ett år. Zeljana är även sugen på att arbeta som barnskötare.
Från vänster: Eleverna Mirjana Demiri och Zeljana Gvozdenac Trifunovic. Lena Eklund (lärare i svenska som andraspråk och samhällskunskap) och eleven Christine Contardo. "Vi vill nog fortsätta studera", säger Mirjana och Zeljana som avslutar sina studier nu efter ett år. Zeljana är även sugen på att arbeta som barnskötare.Foto: Agnes Aronsson

Det var strålande sol och sommarvärme när SFI hade sommarfest vid Komvux i Kalmar. Redan vid klockan 09 på förmiddagen var kalaset igång och pågick fram till 15 på eftermiddagen.

– Stämningen är bra, folk är glada och deltar i saker, säger Linda Björk som är lärare på SFI, samt utvecklingssamordnare.

Annons

Hennes arbetslag har hållit i sommarfesten i många år.

– Festen är för hela skolan men det är oftast SFI-eleverna som dyker upp. Vi bjuder på korv och har olika stationer som lärarna står för. Det är loppis, tipspromenad, linedance och en kaktävling med jury där elever har bakat tårta och lämnat in för bedömning. Där är det två olika pris, ett för den finaste kakan och en för den godaste. På förmiddagen var det elever från Kongo och Guinea som sjöng och dansade traditionella danser och på slutet var det arabisk och kurdisk dans. Och nu blir det strax dragkamp runt huset!, berättar Linda Björk.

Dragkampen var ett populärt inslag.
Dragkampen var ett populärt inslag.Foto: Agnes Aronsson

Folk tog tillfället i akt att mingla runt och prata med både gamla och nya ansikten. Många valde att göra stopp vid de olika stationerna som lärarna stod vid. På ett ställe var det poängtävling med boll, på ett annat var det smaktest med bindel.

– Det var så kul, det var en man som smakade lakrits för första gången och sa till mig ”Det här var gott Linda, men nu måste jag spotta”. Lakrits är inte för alla, säger Linda med ett stort leende.

Familjemedlemmarna Hiba Musa, Samar Mostafa med lilla Nihal Jafar som är 1 år, Sahar Mostafa och Haker Ibrahim. De kom till Sverige från Sudan för 7 månader sedan och pluggar på Komvux: "Det är kul med festen. Vi har ätit mat, tårta och druckit juice".
Familjemedlemmarna Hiba Musa, Samar Mostafa med lilla Nihal Jafar som är 1 år, Sahar Mostafa och Haker Ibrahim. De kom till Sverige från Sudan för 7 månader sedan och pluggar på Komvux: "Det är kul med festen. Vi har ätit mat, tårta och druckit juice".Foto: Agnes Aronsson

Inför festen har eleverna tränat på två sånger i klasserna - Nationalsången och I natt jag drömde. Dessa fick avsluta festligheterna.

– Det är jättefint att sjunga nationalsången med så många olika nationaliteter, det blir lite högtidligt, säger Linda.

bild 1/9
Många ville delta i dragkampen.
Dilbireen Bahjat Avdal från Kurdistan och Muaz Akdeniz från Turkiet pluggar båda på Komvux. "Vi trivs bra. Vi kom hit för ett år sen och nu kan vi prata lite svenska", säger Dilbireen."I dag jobbar jag på loppisen här på festen och säljer kläder. Det har sålt bra", säger Muaz Akdeniz. De mesta av vinsterna går till Unicef.
Zahra Ayoobi vann pris för finaste tårtan. Den heter Napeluni och är vanlig i Afghanistan. "Jag blev glad att jag vann, säger Zahra. Tårtan gick åt fort och på bilden håller hon i brickan med de sista bitarna.
Linda Björk, lärare på SFI och utvecklingssamordnare.
Emma Castritius och Maureen Viduya. "Vi njuter av tårtbuffén och vädret"."Jag har köpt lite saker till mina barn på loppisen", säger Emma.
Rachel Mulaw och Abakar Abdelkarim går i samma klass och hade det trevligt i solen och deltog i tävlingarna på sommarfesten.
Abakar Abdelkarim är med i bollkastningen. När han inte pluggar på Komvux jobbar han på boende, men på fritiden springer han. "Jag tävlar mycket, jag är kortdistanslöpare".
Det bjöds på korv under sommarfesten.
Dragkamp - lek och blodigt allvar när det är som bäst.
Många ville delta i dragkampen.
Dilbireen Bahjat Avdal från Kurdistan och Muaz Akdeniz från Turkiet pluggar båda på Komvux. "Vi trivs bra. Vi kom hit för ett år sen och nu kan vi prata lite svenska", säger Dilbireen."I dag jobbar jag på loppisen här på festen och säljer kläder. Det har sålt bra", säger Muaz Akdeniz. De mesta av vinsterna går till Unicef.
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons