Annons

Många i behov av Stadsmissionens hjälp: ”Man kan göra mycket”

Julen närmar sig med stormsteg och i samma takt ökar antalet hushåll som är i behov av en hjälpande hand från Stadsmissionen.
– När kylan kommer och räkningarna ökar så ökar även behovet. Inflationen har slagit jättehårt, det märker vi, säger Jens Bergzén på Kalmar stadsmission.
Publicerad 16 december 2022
Jens Bergzén på Kalmar Stadsmission.
Jens Bergzén på Kalmar Stadsmission.Foto: Arkivbild, Kalmar stadsmission

December har varit kall och hård för många hushåll. Stigande inflation, höjda elpriser och matpriser samt en annalkande jul gör att många skrapar på botten av plånboken.

Kalmar Stadsmission hjälper i vanliga fall en mängd hushåll med bland annat matkassar. Det är ett behov som har ökat rejält den senaste tiden och det ser inte ut att bli bättre inom en snar framtid.

Annons

– Vi delar ut matkassar till hushåll och där ser vi att antalet hushåll som behöver den hjälpen ökar. Vi är nog uppe i 170-180 unika hushåll som får matkasse. Ett hundratal hämtar varje vecka och resten varannan vecka. Det är alla som vi vet om, sedan kommer ju inte alla till oss. Det är en fördubbling sedan september, säger Jens Bergzén och fortsätter:

Det är tack vare volontärer och gåvor som Stadsmissionen kan finnas där som en stöttepelare för utsatta hushåll som inte har råd med mat eller julklappar.

– Man kan göra mycket förutom att skänka pengar. I det långa perspektivet är det volontärer vi behöver, till exempel att hjälpa till i vår butik på Amerikavägen. Utan volontärer klarar vi inte att ha den här butiken. Om man vill skänka mat, julklappar eller någon annan typ av hjälpinsats kan man höra av sig till oss. Då kan vi rikta insatsen, varje månad är situationen ny.

När det är som tuffast för många familjer ser ändå Jens att allt fler människor hör av sig med en vilja att hjälpa till.

– Jag upplever att fler och fler öppnar sina hjärtat. Fler vill hjälpa till och det behövs verkligen. Vi har en lång och tuff vinter framför oss.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons