Manifestation på Internationella funktionshinderdagen: ”Har det allra sämst i samhället”

Den 3 december är det den Internationella funktionshinderdagen och i Kalmar anordnas en manifestation av från Funktionsrätt Kalmar län, FUB (För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och JAG personlig assistans.
Publicerad 2 december 2021
Torbjörn Nilsson, förälder, Sara Cullin Rinaldo, kanslichef Funktionsrätt Kalmar län,  Anita Gillberg, FUB och Mia Petersson JAG personlig assistans Torsås
Torbjörn Nilsson, förälder, Sara Cullin Rinaldo, kanslichef Funktionsrätt Kalmar län, Anita Gillberg, FUB och Mia Petersson JAG personlig assistans TorsåsFoto: Linus Gunnarsson

Manifestationens syfte är att tillsammans uppmärksamma allas rätt till lika villkor på arbetsmarknaden, i vården, alla barns rätt till en bra skola samt belysa fattigdomen.

– Vi vill belysa personer med funktionsnedsättningars situation och visa på att många av våra grupper har det allra sämst i samhället – ekonomiskt och på arbetsmarknaden. Bidragen för att klara sig har inte räknats upp på många år och anhöriga behöver ofta skjuta till pengar, även om ens barn, ungdom eller vuxna barn har eget boende. Stödet från arbetsförmedlingen är i stort sett bortplockat. De flesta kan jobba 100 procent av sin förmåga, det tycker jag är ett fint uttryck. Med lite trix kan man få det jättebra. Om man bara tänker till går många saker att lösa, vi tycker det tänket saknas, säger Sara Cullin Rinaldo kanslichef på Funktionsrätt Kalmar län.

– Vi vill belysa de krassa levnadsvillkor som många personer med funktionsnedsättning har. Statistik visar att upplevd och faktisk hälsa är generellt sämre än övriga befolkningen. Visste ni att cirka var femte person i Sverige har någon form av funktionsnedsättning?

Manifestationen börjar med en kort runda med skyltar och budskap. Därefter kommer FUB, JAG Sydost personlig assistans och Funktions rätt Kalmar län stå på Larmtorgets scen för att bland annat tala om bostadsbrist, personlig assistans och om hur det kan gå om man är beroende av en god man.

Torbjörn Nilsson har en 27 år gammal dotter som varken kan prata eller göra sig förstådd med teckenspråk. Han vill belysa hur svårt det är som förälder om det inte blir bra med sitt vuxna barns gode man. Nu bor hans barn i en kommun utanför länet.

– Det krävs mycket för att kunna förstå vad hon tycker och vill. Jag, hennes mamma och tidigare assistenter som jobbat med henne en längre tid kan förstå vad hon tycker och tänker. Hon har en god man nu som bestämmer över henne. Hon har det mycket sämre nu än tidigare, men som förälder är man totalt maktlös gentemot en god man. Det känns som att man som förälder anses vara besvärlig, ha fel och ljuga. Man är så utsatt som föräldrar. Jag fick reda på härom veckan av en assistent att min dotter hade fått ett allergianfall som som tog på andningen och de fick ringa ambulans, men det här fick jag aldrig reda på från god man eller assistansbolaget. Så utsatt är man som förälder.

Det man vill belysa på manifestationen är bland annat hur statusen som god man behöver öka i status och lön, men även kraven.

– Man ska ha god kännedom om den man ska kunna hjälpa. Det hade varit bra om det var en högre status och att man hade en skälig lön eller ersättning för det. Idag kan man som god man ha 30-40 brukare och inte träffar dem. Det är inte ok. Det ska även finnas krav på att man har god kunskap om olika funktionsnedsättningar och krav på att ha kontakt med anhöriga och familjen, säger Mia Petersson på FUB.

Mia Petersson har själv en son med personlig assistans och hon kan vittna om hur bra det kan vara när allt fungerar som det ska.

– Han är 23 år och han lever ett riktigt bra liv. Han är ute i skogen och plockar kantareller, lagar mat, går på bibliotek och handlar. Det skulle han aldrig kunna göra utan en personlig assistens. Nu tycker han till och med om att prova kläder ute, det har aldrig hänt innan. Allt det här är tack vare bra personlig assistans. Men budgeten är för låg, den är inte uppräknad på många år. Man får 315 kronor per beviljad assistanstimme. Det ska täcka assistansomkostnader, personalomkostnader, utbildning och så vidare. Assistanslönerna är under all kritik, för de gör ett fantastiskt jobb

Manifestationen startar klockan 14 på fredag och avslutas med adventsfika och mingel i JAG Sydosts lokaler på Kaggensgatan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.