Marcus andas hockey och Kalmar HC: ”Mitt andra hem”

Marcus Stenberg har sedan han var sex år gammal levt med hockeyn och i synnerhet med Kalmar HC. Till vardags arbetar han som plåtslagare och förutom att fortsätta bygga föreningen har han även deltagit i bygget av den nya ishockeyhallen Hatstore Arena.
Publicerad 18 januari 2022
Marcus Stenberg
Marcus StenbergFoto: Tove Dolff

Marcus Stenberg

Ålder: 35

Familj: Sambo, en dotter och en bonusdotter

Yrke: Plåtslagare

Bor: Stensö

Beskriv dig själv med tre ord: Engagerad, lösningsfokuserad och otålig.

Godmorgon, när klev du upp i dag?

Runt 06.00

Hur startar du helst dagen?

Med rutiner, dagarna ser ganska exakt ut på morgonen, i alla fall arbetsveckorna, men kaffet på jobbet är hörnpelaren.

Hur började intresset för hockey?

Jag började spela när jag var 6 år och slutade när jag var 18 år. Innan jag lade av så började jag lite med andra grejer. Jag var ungdomsdomare, ungdomstränare i någon säsong, materialare till a-laget. Engagemanget stegrade. Jag har varit i IFFE-hallen i hela min uppväxt, det var som ett andra hem för mig och har präglat mig.

Var kommer hockeyintresset ifrån?

Jag vet faktiskt inte, det är mer fotboll i min släkt egentligen. Jag tror det var min pappa som ville att jag skulle prova att spela. Han var hockeyintresserad när han levde. Jag tyckte det var roligt och intresset blev större.

Vad fick dig att fastna?

Från början var det sporten i sig. Men efter hand har det vuxit fram i de olika rollerna jag har fått. Sedan är det någon form av tillhörighet. Jag tycker att det är det finaste som finns att vara i en förening och engagera sig i det. Föreningen blir som en familj, man träffas veckovis, eller dagligen rent av, och man kommer folk väldigt nära. Det är fantastiskt.

Vad arbetar du med inom Kalmar HC?

Nu jobbar jag som eventansvarig och med kommunikation samt sitter i styrelsen. Men det är en liten förening så man får göra det mesta. Man kan få bära in material eller skruva upp tavlor, det finns ingen prestige eller hierarki. Jag trivs med mitt vanliga yrke, men någon gång i framtiden hade det varit häftigt att jobba heltid med hockey. Under vilken roll vet jag inte.

Du har ju även varit med och byggt på nya arenan, berätta!

Jag jobbar ju som plåtslagare och företaget fick jobbet att utföra plåtarbetet. Jag sträckte självklart upp handen för att vara med på ishallsjobbet i och med den tillhörigheten jag har. Det var helt klart speciellt. Det värmde lite i hjärtat att vara där och se hur det växte fram. Det är ett extremt bra slutresultat där man inte har snålat på något. Den ger Kalmar HC en ny dimension, men även för Kalmar som stad. Det finns otroligt bra förutsättningar.

Hur långt tror du Kalmar HC kan nå?

Med den nya arenan, positiv framåtanda och med en bra organisation så tror jag det finns SHL-potential i Kalmar HC och i Kalmar som stad. Men det krävs ett jäkla hårt arbete och alla behöver sluta upp runt det – näringsliv, företag och klubben i sig.

Bästa hockeyspelaren genom tiderna och varför?

Peter Forsberg, så komplett i alla moment på isen. Jag träffade honom på NK i Stockholm när de hade ett event där. Jag visste inte om det men när jag såg honom var det som att gud steg ner från himlen. Han var som man förväntar sig, väldigt trevlig och tog sig tid att prata med alla. Det var häftigt.

Starkaste minne från hockeyn?

Mitt starkaste minne är när KHC gick upp i Hockeyettan. Det laget i kvalserien, var outstanding, men ändå gick man på nålar under resans gång tills det blev klart.

Vad hade du själv valt: OS-guld i hockey eller NHL-bucklan? Varför?

Jag hade valt OS-guld. Att få representera Tre Kronor i den mest anrika turnering och kröna det med ett guld hade varit häftigt.

Hur tacklar du en motgång?

Jag brukar behöva låta det sjunka in i ensamhet och tystnad, därefter reser jag mig och hittar lösningar om det är just en sådan motgång.

Hur gör du för att varva ner?

Mitt trick är en lång dusch, det är en frizon. Sen gärna i soffan och inte göra någonting.

Vad gör du en ledig dag?

Det kan variera. Jag försöker prioritera familjen, men spelar gärna en runda golf också.

Vad är fredagsmys för dig?

Fredagsmys är för mig att avrunda arbetsveckan, hålla saker enkelt och bara vara, och givetvis kolla på På Spåret.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

Nja, inte sådär. Jag lever mest i nuet, men jag har en dröm om att åka till New York och sen givetvis KHC till SHL.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

Just nu har jag slaviskt följt tv-programmet ”Bergs superlag”. Har investerat i Ulf Lundells alla böcker, ”Vardagar” , men inte plöjt alla än. Musikmässigt är det mycket Ulf Lundell.

Person du ser upp till och varför?

Jag ser nog inte upp till någon speciell, men engagerade människor som får saker gjorda är jag ett fan av.

Tre kändisar du vill bjuda på middag?

Kungen, Robbie Williams och Ulf Lundell. Kungen verkar vara skön som person och man vet inte så mycket om honom Det var varit roligt att få prata med honom privat. Robbie Willams är en riktig entertainer som jag har följt genom åren och sett många gånger live. Ulf Lundell är min svenska gud om man kan säga så. Otroligt häftig person med en bred portfölj med musik, konst och författarskap.

Vad skulle du bjuda på då?

Haha. Jag är världens sämsta kock, men min paradrätt är spagetti köttfärssås, så det vore nog det enklaste och bästa för alla inblandande.

Smultronställe i Kalmar län?

Hatstore Arena. Jag spenderar mycket tid där och en ny hockeyarena har varit en hägring i många år. Jag tycker verkligen att det är helt magiskt att Kalmar har fått en sådan häftig arena med alla möjligheter för näringsliv och framförallt KHC. Ett annorlunda val kanske, men ett viktigt steg för Kalmar.

Hur ser du på framtiden?

Världen har förändrats, och vi människor måste också lära oss att leva annorlunda nu. På något sätt hoppas jag vi tar oss igenom pandemin och lär oss leva med det nya. Men jag gillar livet, så anpassningarna är spännande att följa för världen så jag ser ljust på framtiden.

Hur kommer framtiden mellan dig och Kalmar HC se ut?

Jag ser inget slut på det, det har blivit så genom åren. Det är en livslång kärlek för mig.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.