Annons

Marianne, 70, har fyllt vardagsrummet med dockskåp: ”Blir aldrig färdig”

I en lägenhet i Funkabo får det plats långt mer än i andra lägenheter. En hel by bestående av små hus, rum, människor och djur breder ut sig längs väggarna.
Publicerad 11 september 2022
Foto: Hedda Ottestam

Det är pensionären Marianne Molén, 70 år, som ligger bakom den lilla byn. I flera år har hon pysslat och donat, tillverkat själv och köpt in nytt.

– Jag har ett stort skåp med ålderdomshem och torg och så har jag en kyrka där det pågår ett bröllop. Bredvid ligger en prästgård och en förskola. Många tycker det är roligt att komma hit och titta. På långbordet i ålderdomshemmet har jag dukat upp ett helt långbord i köket fullt av pyttesmå maträtter. Man blir aldrig färdig, säger hon.

Annons

Som pensionär menar Marianne att det kan det kännas som att man helt plötsligt har massor av tid över. Det blev därför ett perfekt tillfälle för henne att hitta sig ett nytt fritidsintresse.

– Det är en väldigt kul hobby och en hobby som alla kan pyssla med. Man kan göra mycket saker själv av det man har hemma – som kartongbitar, självhäftande papper och kapsyler. Speciellt för mig, som har svårt att gå och stå, så är det en perfekt aktivitet då jag inte behöver gå någonstans.

Bland annat har hon tillverkat kakelugnar av metallhöljen från vinflaskor och ett staket av tändstickor. Det senaste projektet är en liten klätterställning till en lekplats som görs av tandpetare och nagellack.

Foto: Hedda Ottestam

Men hon har inte tillverkat allt själv. Då det är långt fler som delar Mariannes intresse har hon fått vänner över hela landet som också håller på med dockhus. Av dem har hon köpt delar av sin by.

Kyrka gjord av Noursil Resho.
Kyrka gjord av Noursil Resho.Foto: Hedda Ottestam

– Man får mycket kompisar som också håller på. En man i Norrland som är asylsökande gör fantastiska hus av enbart kartong, Noursil Resho heter han. Och så har vi Lena Josdahl utanför Stockholm som är ett år yngre än mig. Hon gör mycket tittskåp och tårtor.

På bordet står en liten födelsedagstårta som Marianne fått av Lena på 70-årsdagen.
På bordet står en liten födelsedagstårta som Marianne fått av Lena på 70-årsdagen.

– Lena har hjälpt mig mycket och pushat mig. Nu när jag ska göra den här lekplatsen så tänkte jag att ”det klarar jag inte av”, men då sa hon att ”jo, det gör du”. Hon har blivit min allra bästa vän och vi pratar i telefon två gånger om dagen i flera timmar – inte bara om dockhus utan om allt möjligt.

Nu vill Marianne inspirera andra, oavsett om man är pensionär eller inte, att börja pyssla med dockskåp.

– Man lär sig se möjligheter i allt. En bit från en vinflaska kan bli en del av en ugn, eller kanske en pall. Jag använder papplådor från Systembolaget för att göra titthus och köper också mycket lådor på second hand.

Foto: Hedda Ottestam
Foto: Hedda Ottestam
Foto: Hedda Ottestam
Staket gjort av tändstickor.
Staket gjort av tändstickor.Foto: Hedda Ottestam
En liten pizza.
En liten pizza.Foto: Hedda Ottestam
En litet fat citroner.
En litet fat citroner.Foto: Hedda Ottestam
Ett vanligt vitrinskåp blev ett perfekt dockskåp.
Ett vanligt vitrinskåp blev ett perfekt dockskåp.Foto: Hedda Ottestam
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons