Annons

Marie satsade helhjärtat på konsten: ”En häftig resa”

I en lokal på Kaggensgatan intill Jordbroporten står dörren öppen för att välkomna nyfikna besökare till det för sommaren nyöppnade Galleri Art by Rimsberg. I en målarrock som vittnar om penseldrag från åren som gått välkomnar konstnären Marie Rimsberg besökare in i hennes värld.
– Det har varit ett riktigt pådrag, över förväntan, säger Marie Rimsberg.
Publicerad 26 juli 2023
Marie Rimsberg älskar att mötet med människor som sker i galleriet.
Marie Rimsberg älskar att mötet med människor som sker i galleriet.Foto: Linus Gunnarsson

Tavlorna fyller lokalens alla hörn och på en liten yta nära entrédörren står ett staffli med en canvasduk under arbete. Marie kan när som helst behöva pausa sina penseldrag för att berätta om konsten för kunderna som stegar in i galleriet.

– Jag har fullt med folk här. Jag kanske har 10 minuter när det är tomt och då målar jag. Det har jag lärt mig, att vara i flow hela tiden. Jag är här och nu. Det är fantastiskt att möta människor, så det har funkat superbra att måla samtidigt som jag möter kunder, säger Marie.

Marie Rimsberg målar intill entrédörren.
Marie Rimsberg målar intill entrédörren.Foto: Linus Gunnarsson
Annons

Maries hjärta klappar för Kalmar och vill att staden ska vara lika levande som hennes konst. Hon vill bidra till en pulserande stadskärna med upplevelser och intryck. Det var en av orsakerna till att hon öppnade upp galleriet hemstaden, trots att hon har en ateljé på norra Öland vid Trollskogen.

– Jag vill göra en insats för Kalmar och tomma lokaler är inte kul. Egentligen behöver jag inte ha någon lokal, men nu har jag blivit kär i den här lokalen. Det är många som vill gå en kurs här om jag är kvar till hösten. Lokala aktörer har börjat att höra av sig att få ställa ut sina verk hos mig. Det hade varit perfekt att få in skulpturer, glas, keramik, lampor och design i alla dess former.

Antalet tavlor, visioner och den redan införskaffade erfarenheten till trots har Marie inte haft penseln som sitt främsta arbetsverktyg förrän så sent som för tre år sedan.

Foto: Linus Gunnarsson

– Jag började under pandemin på heltid. Min pappa var möbeldesigner och jag har fått testa allting under hela uppväxten. När jag var yngre gick jag grundutbildningar och sökte till Konstfack, men livet kom emellan. Min döttrar hittade alla ansökningar på vinden och började sparka på mig om att satsa. Det är mycket på grund av familjens stöd som jag vågar satsa på heltid.

Foto: Linus Gunnarsson

Till slut exploderade all kreativitet ur Marie. När hon väl fattade beslutet att helhjärtat hänge sig åt konsten gick det med en rasande fart. På tre år hade hon producerat över 200 tavlor. Passande nog fick hennes första utställning namnet ”En konstnärlig Explosion” som visades på Kalmar Hamnkrog sommaren 2022.

– Jag valde att inte sälja en enda tavla innan den utställningen. Där sålde jag min första tavla som heter ”Believe”. Det är att våga tro på sig själv, att man håller fast vid sin tro och vision. Att våga flyga, det vill jag förmedla till min omgivning.

– Det är en häftig resa faktiskt. Det viktiga och vackra i det här är att jag har familjen med mig.

Foto: Linus Gunnarsson
Foto: Linus Gunnarsson
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons