Annons

Medborgarförslag om att uppföra staty av Pehr Frigel nekas

Publicerad 12 juni 2022
Kalmar kommun flaggaFoto: Linus Gunnarsson

Kalmar kommun har fått ett medborgarförslag om att uppföra en staty av tonsättaren Pehr Frigel. Han föddes i Kalmar 1750 och fick sin musikaliska utbildning i staden.

”Pehr Frigel hade en nyckelposition när det gällde det offentliga musiklivet i Sverige och sannolikt har ingen enskild person haft lika stort inflytande över musikutvecklingen i Sverige”, står det i medborgarförslaget.

Annons

Kultur- och fritidsförvaltningen skriver att de ser ett värde i att uppmärksamma kända kulturpersonligheter med rötter i Kalmar. Dock blir det nog ingen staty av Pehr Frigel i Kalmar.

”Pehr Frigel flyttade tidigt från Kalmar (ca.1770) och var inte verksam i staden därefter. Hans insatser för landets musikutveckling är tyvärr inte känd i vidare kretsar. En staty är en kostsam form av konstnärlig gestaltning, som för närvarande inte ryms inom kultur -och fritidsnämndens budget för konstinköp”, skriver Kultur- och fritidsnämnden, som föreslår att inte tillstyrka förslaget.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons